Jávor_Benedek_EP
Megosztás
2014.12.10. |
Dr. Seszták Miklós
Miniszter Úr részére
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
 
1011 Budapest, Fő utca 44-50.
 
 
Tisztelt Miniszter Úr!
 
Az Európai Bizottság és Ausztria, Horvátország, Szlovénia, Bulgária, Románia, Görögország és Olaszország december 9-ei közös közleménye szerint a Déli Áramlat gázvezeték által érintett uniós tagállamok, Magyarország kivételével, arra kérték az Európai Bizottságot, hogy, miután egyelőre nem hivatalos a bejelentés a gázvezeték építésének leállításáról, tisztázza Moszkvával a kialakult helyzetet. Továbbá a közös nyilatkozatban részt vevő tagállamok energiabiztonság erősítése érdekében folytatandó regionális együttműködésről is nyilatkoztak. A magyar kormány képviselője az MTI információ szerint azért nem csatlakozott a nyilatkozathoz, mert nem rendelkezett a megfelelő felhatalmazással. Mindez az Energia Tanács ülése alatt történt, ahol azt vitatták meg, hogyan biztosítható a régió energiaellátása az egyre kiszámíthatatlanabbá váló orosz lépések nyomán.
Amint az bizonyára az Ön számára sem újdonság, az Orbán-kormány a Déli Áramlatot az energiabiztonság kulcsprojektjeként kezelte, és szemmel láthatóan nincs érvényes forgatókönyve arra az esetre, ha a beruházás – ahogyan most látszik – meghiúsul. Nincs elképzelés az alternatív ellátási útvonalakra, a beszerzési és az energiaforrások diverzifikálására, ami a jelen helyzetben vétkes felelőtlenségnek minősül. Ennél már csak az érthetetlenebb, hogy amikor az Unió velünk hasonló cipőben járó tagországai a lehetséges megoldásokról tanácskoznak, akkor a magyar kormányt miért egy döntéshozatalra nem jogosult megfigyelő képviseli.
Kérem, szíveskedjék tájékoztatni róla, bevett gyakorlat-e az Orbán-kormányban, hogy a hasonló súlyú uniós tanácskozásokra felhatalmazás nélküli képviselőt küldenek? Ugyancsak tájékoztatását kérem arról, hogy miután az uniós tanácskozásról felhatalmazás nélküli képviselőjük hazatért és reményeink szerint konzultált Miniszter úrral és a kormány más képviselőivel, számíthatunk-e arra, hogy a magyar kormány az események után futva, de legalább utólag csatlakozik a közös nyilatkozathoz, vagy a kormánynak tartalmi kifogása van a nyilatkozatban megfogalmazott célokat, a regionális együttműködést illetően. Utóbbi esetben kérném az elutasítás részletes indoklását.
 
Budapest, 2014. december 10.
 
Tisztelettel:
 
Jávor Benedek
európai parlamenti képviselő