Megosztás
2013.2.17.

Jávor Benedeket és Szabó Tímeát választotta társelnökké a Párbeszéd Magyarországért (PM) vasárnap Budapesten. A PM első kongresszusa felhatalmazást adott arra, hogy tárgyalásokat kezdjenek az Együtt 2014 mozgalommal.

A kongresszus szünetében tartott sajtótájékoztatón a társelnökök elmondták, hogy munkájukat négytagú elnökség segíti. Az elnökség tagjai: Scheiring Gábor, Bakó Krisztina, Karácsony Gergely és Tordai Bence.
Szabó Tímea közlése szerint az alakuló közgyűlésen elfogadták alapszabályukat, egy 13+1 pontos közpolitikai alapcsomagot, valamint alapító nyilatkozatukat is.
Jávor Benedek arról beszélt, hogy Magyarországnak szüksége van egy új politikai erőre. Hangsúlyozta: alig több mint egy év múlva választások lesznek Magyarországon és a PM szerint elengedhetetlen, hogy a választás kormányváltással járjon együtt.
A PM alapítói úgy gondolják, fel tudnak vázolni egy olyan jövőképet, amely 2014 után mind a ma élők, mind a jövő nemzedékek számára biztosítja az emberhez méltó életfeltételeket - mondta Jávor Benedek. Hozzátette: meggyőződésük szerint képesek egy olyan stratégiát megvalósítani, amely elvezetheti az országot a kormányváltáshoz, de ez csak együttműködéssel lehetséges. A Párbeszéd Magyarországért kész együttműködni olyan demokratikus politikai erőkkel, amelyekkel egyetértenek az alapvető célkitűzésekben és elkötelezettek a kormányváltásban – jelentette ki.
A kongresszuson vasárnap elfogadott alapszabályt benyújtják a bíróságnak, és remélik, hogy ott minél hamarabb bejegyzik az új pártot. Azt is közölte, hogy hétfőtől kampányba kezdenek, amelynek során egyfelől részleteiben kidolgozzák választási programjukat, másfelől kiépítenek egy országos hálózatot.
A frissen megválasztott társelnök leszögezte: hisznek abban, hogy 2014 után pártjuk önálló frakcióval jelen lesz a parlamentben. A sajtótájékoztató közben a két társelnök, illetve a PM helyszínen lévő alapító tagjai is aláírták az úgynevezett alapítók falát.
Ezt követően - kérdésre válaszolva - Szabó Tímea azt mondta, a vasárnapi közgyűlés ellenszavazat nélkül, egy tartózkodással felhatalmazást adott az elnökségnek arra, hogy a közeljövőben tárgyalásokat kezdjenek az Együtt 2014 választói mozgalommal. Jávor Benedek hozzátette, ezután kezdik meg az egyeztetéseket arról, milyen formában, milyen körülmények között tudnának együttműködni a kormányváltás érdekében.
Szabó Tímea hangsúlyozta, a PM azt viszont nem tervezi, hogy csatlakozzon az Együtt 2014-hez, ugyanis önálló politizálással akarják sikerre vinni célkitűzéseiket. Azt viszont elengedhetetlennek tartják, hogy más, számukra vállalható demokratikus erőkkel valamiféle megállapodást kössenek a kormány leváltása érdekében.
Jávor Benedek egy másik kérdésre azt felelte, hibásnak tartja a Tarlós István vezette fővárosi önkormányzat azon jogértelmezését, amely alapján nem biztosítják, hogy a Párbeszéd Magyarországért frakcióként működjön a Városházán. Az ő véleményük szerint a PM jogosult a három fős fővárosi frakcióra - közölte.

Forrás: MTI/PM