Megosztás
2013.5.13.

T. Ház! Kérem mentelmi jogom felfüggesztését.

„Mutyigyár!”, „Itt tűnik el a pénzed!”, „Elég volt az oligarchákból!”. Sokan vannak Magyarországon hasonló a véleménnyel az Orbán-Simicska rendszer talpkövéről, a Közgépről. Tavaly nyáron mi a nyilvánosság előtt ki is mondtuk, hogy mit gondolunk. A Közgép telephelyén tartott tiltakozó megmozdulásunk („Közgép-foglalás”) tábláin egyértelművé tettük, hogy véleményünk szerint miként működik a rendszer, és mi a Simicska-birodalom ékkövének szerepe benne. Most  majd kiderül, hogy ez a vélemény elmondható-e ma Magyarországon.

A demonstrációt követően az igazságszolgáltatás már megpróbált lebeszélni minket a hasonló akciókról. A részt vevő aktivistákra változó, a képviselőkre egységesen 100 ezer forint szabálysértési bírságot szabott ki – jóllehet ennek jogalapja többszörösen is megkérdőjelezhető volt (pl. előbb cipeltek el a rendőrök, az intézkedésnek való ellenállásra hivatkozva, minthogy ezt az intézkedést megalapozó birtokvédelmi határozat megszületett volna).

De az oligarcha-kormányzás nem nyugszik. Újabb forduló készül a lassan egy éves ügyben. A Közgép feljelentése alapján rágalmazás miatt magánvádas büntető ügyben kellene május végén újra bíróság elé állnunk. Ami teljesen abszurd. A rágalmazás tényállása csak magánszeméllyel szemben áll meg, a jog cégekkel szemben nem ismeri ezt az alakzatot. Nem akarok ötleteket adni, de legfeljebb Simicska Lajos perelhetne rágalmazásért, ő azonban eddig nem tette.

 

Folytatás Jávor Benedek blogján.