Tordai Bence
Megosztás
2018.1.13. |

A Párbeszéd tiltakozik a Fidesz-kormány embertelen, a közmunkásokat semmibe vevő politikája ellen. Nem elfogadható, hogy a közmunkások bérére szánt pénzt a kormány tavaly sporttámogatásokra csoportosította át, és fizetésüket idén sem emeli.

Nem emelte a kormány idén a közmunkabért, pedig lenne rá forrás a költségvetésben. Ezt bizonyítja, hogy tízmilliárdok maradtak meg tavaly a közmunkára szánt pénzből, amelyet azután a kormány többek között sporttámogatásokra fordított. Ez a döntés mélységesen erkölcstelen, és híven kifejezi az Orbán-kormány szegényekkel szembeni ellenérzéseit. Világosan mutatja, mit tart a hatalom fontosnak és mit nem.

Ma Magyarországon kialakult egy fényűzően élő új kaszt, egy nagybirtokosokból és nagyvállalkozókból álló új arisztokrácia, ahová a belépőt az utóbbi időben egyre gyakrabban politikai kapcsolatokkal váltják meg. Hazánkban ma szinte minden politikai döntés e csoport érdekeit szolgálja. A Párbeszéd azonban azt akarja, hogy újra a munkájukból élők érdekei számítsanak, ne pedig a NER élősködőinek érdekei.

Idén a közmunkások a minimálbér 60 százalékát sem keresik meg. A Párbeszéd azt vallja, hogy legalább a minimálbért ki kell fizetni minden munkavállalónak, így a közmunkásoknak is. Hosszabb távon pedig a nyomort és kiszolgáltatottságot konzerváló közmunka helyett hatékony segítséget: oktatást, képzést, mentorálást és hosszabb munkanélküli ellátást kell biztosítani a munkanélkülieknek – ezzel a munkaerőhiányt is enyhítve.


Budapest, 2018. január 13.
Tordai Bence
a Párbeszéd szóvivője

 

Csatlakozz, hogy legyen Karácsony!