Megosztás
2014.3.28. |

Ma átadták a négyes metrót. Nagy öröm a budapestieknek, hogy végre visszakaphatják a várost. A felszíni közlekedés átszervezését azonban még javítani kell, az új parkolási rendet sem fogadták el és a P+R kapacitás is hiányos. Ráadásul a forráshiányos fővárosra hárul az üzemeltetés újabb terhe.  

A négyes metró elsősorban nem közlekedési eszköz, hanem szimbólum: a politikai marakodások áldozataként elhúzódó és túlárazott beruházás szimbóluma. A beruházást 1996-ban még 130 milliárdra becsülték, végül 452,5 milliárdba kerül. Ennyi pénzből Budapest teljes villamosközlekedését és teljes buszparkját meg lehetett volna újítani vagy az elővárosi vasút fejlesztésére lehetett volna költeni.A metrót ma úgy adták át, hogy még nincs befejezve. A Kelenföldi pályaudvarnál átadnak ugyan egy ideiglenes P+R parkolót, de a túloldalon, Őrmezőn erre még várni kell.

A jövőbe mutató gondolkodás egyébként az lenne, ha a felszínen vezetnék tovább a metrót egészen Budaörsig, ahol hatalmas a P+R kapacitás, így jelentősen tehermentesíteni lehetne a várost a bezúduló autóforgalomtól. A 12 milliárdból épülő őrmezei csomópontot is felül kell vizsgálni. Az új parkolási rendet sem fogadták még el.
 Azt sem lehet tudni, honnan lesz plusz 7 milliárdja a fővárosnak az éves üzemeltetésre. 2010-től a felére csökkent a közösségi közlekedés központi költségvetési támogatása, a főváros hozzájárulása pedig ötszörösére nőtt más fontos területektől elvonva a forrásokat.A jórészt uniós pénzből is épült metrót az az Orbán Viktor adta át, aki a korábbi ciklusában leállította azt, most pedig szabadságharcot folytat az Európai Unió ellen. A hatalom arroganciáját, a „csak a Fidesz” gondolkodást mutatja, hogy Demszky Gábort nem hívták meg az átadásra.Mostantól a négyes metró nem ügy, hanem adottság, amelyet jól kell használni és tanulni belőle. A jövő közlekedési fejlesztéseinél mindenekfelett a fenntarthatóságot és a városlakók életminőségének javítását kell figyelembe venni.

 
 

Budapest, 2014. március 28.
 
Somfai Ágnes fővárosi képviselő, Budapest 18. oevk. a kormányváltó képviselőjelöltje 

 
 
kép forrása: www.hirma.hu