Megosztás
2016.7.22. |

Nyáron az ózon, télen a szmog: a hazai nagyvárosokban élőknek olyan állandóan visszatérő környezeti ártalmakkal kell megküzdeniük, amelyek évente tízezrek egészségét, vagy akár életét veszélyeztetik. A Párbeszéd Magyarországért szerint a fideszes környezet- és közlekedéspolitika emberéletekbe kerül, a mániákus fairtással és az autós  közlekedésnek  előnyt biztosító közlekedésszervezéssel tovább súlyosbítják a bajt.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint 1969 óta sosem volt olyan ritka a Magyarország fölötti magaslégköri ózonpajzs, mint a tegnapi napon. Ez komoly környezeti károkra hívja föl a figyelmet: a tompítatlanul érkező UV-sugárzás a bőrdaganatok első számú kiváltó oka, az alacsony légrétegekben nyaranta megnövekvő ózonkoncentráció pedig a közlekedési környezetszennyezés egyik különösen káros mellékhatása. A Forbes magazin nemrég publikált összeállítása szerint Magyarország ebben a tekintetben már a hírhedten szennyezett levegőjű Kínához közelít: egymillió lakosra számítva majdnem annyian halnak meg nálunk évente a por, a korom és az ózon miatt, mint az  ázsiai országban. A következmények riasztóak: az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2015. novemberi jelentése alapján a probléma Magyarországon évente több mint tízezer ember idő előtti halálát okozza.

 

Az ózonpajzs sérüléséből adódó kockázatokkal szemben leginkább az ózonkárosító anyagok forgalmazásának teljes betiltása, illetve a napsugárzás káros hatásaira vonatkozó felvilágosítás nyújthat védelmet, az alacsonylégköri ózon ellen pedig a városok jó levegőjének biztosításával lehet küzdeni. A Párbeszéd Magyarországért szerint a Fidesz mániájává vált tömeges budapesti fairtások, a legkorszerűbb hibrid buszok leállítása, a kerékpáros közlekedés visszaszorítása és a közösségi közlekedés rovására az autók előnyben részesítése biztosan nem ebbe az irányba mutat. Mára már mérhető jelei vannak, hogy az elhibázott környezet- és közlekedéspolitika nyomán olyan káros hatások érik az embereket, amelyekkel a fejlett országokban élők utoljára az 1960-70es években  találkoztak. Az egészséges környezet sokba kerül, de igazán drága az lesz, ha a környezeti ártalmak miatt népbetegséggé válik a bőr- és a tüdőrák.

 

Budapest, 2016. július 22.

Párbeszéd Magyarországért

 

a kép forrása: www.yourarticlelibrary.com