Megosztás
2015.10.16. |

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint a kivándorlás és a munkaerőhiány okozta válsághelyzet csak masszív béremeléssel oldható meg. Ma már nemcsak a munkavállalók, de a munkaadók is magasabb béreket akarnak. A PM Alapjövedelem programja az átlag alatti fizetéseket 30 ezer forinttal emelné.

 

Az utóbbi hetekben egyre több munkaadó jelzi, hogy a jelenlegi bérszinten nem talál elég munkaerőt. A méltatlanul alacsony fizetések miatt kivándorlók helyén olyan munkaerőhiány van több szektorban, ami már a cégek működőképességét veszélyezteti. A Policy Agenda felmérése szerint a cégvezetők kétharmada küszködik ilyen problémákkal.

A minap a Gyáriparosok képviselője jelentette ki: olyan súlyos a probléma, hogy már csak béremeléssel kezelhető a kivándorlás miatti helyzet.

A PM szerint az utolsó órákban járunk: nem várhat tovább egy radikális béremelési program. A nettó minimálbérnek még ebben a ciklusban el kell érnie a létminimum szintjét. Ez több mint 25 százalékos emelést jelentene.

A PM Alapjövedelem programja az átlag alatt keresőknek további 30 ezer forint pluszt jelentene, vagyis a mai 69 ezer forintos legkisebb bér, 2-3 év alatt 120 ezerre emelkedne, a nettó átlagbér pedig megközelítené a 200 ezer forintot.

Az Alapjövedelem nemcsak a nincstelenség ellen véd, de emeli az alacsony fizetéseket, és bizonyítottan a költségvetési hiány emelése nélkül pörgeti fel a gazdaságot.

 

Budapest, 2015. október 16.

Tordai Bence,

a PM szóvivője