Karácsony Gergely_portré
Megosztás
2014.3.25. |

Ingyenes felsőoktatási alapképzést ígér a szeptemberben kezdődő tanévtől az ötpárti ellenzéki szövetség.

 

Az MSZP-s Hiller István és Karácsony Gergely, az Együtt-PM politikusa keddi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az alapdiploma ingyenessége segíthet megakadályozni a fiatalok elvándorlását, másrészt kinyitja a felsőoktatás kapuit a hátrányos helyzetű diákok előtt.

Hiller István arról is beszélt: visszaadják a felsőoktatásnak azt a majdnem 60 milliárd forintot, amelyet az Orbán-kormány kivont, valamint 2015 szeptemberétől 85 százalékban európai uniós forrásból olyan programot indítanak, amellyel minden hallgató 3-5 hónapig ingyen tanulhat idegen nyelvet külföldön.

Ez a magyar költségvetésnek évi 7 milliárd forintjába kerülne - jelezte, hozzáfűzve: a program bevezetése után jogos elvárás a középfokú nyelvvizsga megszerzése az alapképzés végéig.

Emellett - folytatta - szorosabb együttműködést szeretnének az egyetemek és a gazdasági élet szereplői között a kutatás, innováció területén, valamint javítanák a magyar felsőoktatás nemzetközi megítélését.

Karácsony Gergely arról beszélt: a felsőoktatás számára tragikus volt az elmúlt négy év, a korábban a tandíj ellen népszavazást kezdeményező Orbán Viktor miniszterelnökként "Európa legmagasabb tandíját vezette be", ezzel is magyarázható, hogy négy év alatt a harmadával csökkent az egyetemre, főiskolára jelentkezők száma.

Az ingyenes alapdiploma eredetileg az Együtt-PM javaslata volt, az MSZP oktatási programjában az szerepelt, hogy minden hallgató ingyenesen kezdheti meg a tanulmányait, majd az egyetemek határozhatják meg a tandíjmentesség megtartásáért elvárt minőségi követelményeket.

Hiller István az MTI kérdésére nemzetközi tapasztalatokkal magyarázta, hogy végül az ingyenes alapképzés mellett döntöttek, mondván, Európa minden országában bővítik a tudáshoz való hozzáférés lehetőségét, legutóbb Bajorországban szüntették meg a tandíjat, a magyar fiatalok külföldre vándorlásának egyik fő oka pedig az, hogy a környező országokban ingyen tanulhatnak.

 

Budapest, 2014. március 25. MTI