Megosztás
2015.7.29. |

A környezetvédelmi engedélyek hiánya miatt illegális lehet a déli határon megkezdett kerítésépítés. A PM írásbeli kérdésben igyekszik tisztázni, hol tart az engedélyezési eljárás, és indokolt esetben feljelentést tesz az illetékes miniszterek ellen.

 

Bár az új vasfüggöny már épül, egyelőre nem tudni, rendelkezésre állnak-e a szükséges környezetvédelmi engedélyek. A nyomvonalas létesítmények építése ebben a nagyságrendben környezeti hatásvizsgálat-köteles, a vizsgálat a tevékenység megkezdésének feltétele. Az eljárás keretében az érintettek (lakosság, civil szervezetek stb.) tájékoztatására is sort kell keríteni, így többek között közmeghallgatást kell tartani.

 

Amennyiben határokon átterjedő hatások is fölmerülnek, a szomszédos ország hatóságait is be kell vonni, és nemzetközi közmeghallgatást kell tartani. A fentieken túl a kerítés nyomvonala mentén lévő Natura 2000-es területekről Natura 2000-es hatásbecslést is kell készíteni.

 

Annak ellenére, hogy a munkálatok már megkezdődtek, az illetékes kormányhivatal honlapján nincs nyoma az engedélyezésre vonatkozó információknak, ami önmagában is szabálytalan. Ezért a PM most írásbeli kérdést tesz föl az illetékes minisztereknek, és amennyiben az engedélyek valóban hiányoznak, megteszi a szükséges jogi lépéseket. A magyar törvényeket nem csak a bevándorlóknak, hanem a kormánytagoknak is be kell tartani.

 

Budapest, 2015. július 29.

 

Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja,

szakpolitikus