Megosztás
2015.6.1. |

A PM szerint a földfelszínen lévő méreg egyharmadának elszállításával nem oldódott meg az Illatos úti vészhelyzet, az legfeljebb tűzoltás. A kormánynak az indokolatlan önfényezés helyett teljes kármentesítésre, országosan pedig a környezeti károk felszámolását lehetővé tevő pénzügyi források biztosítására és a környezetbiztonság garantálására kellene törekednie. Elmaradt az Illatos úti vegyszerbotrány kivizsgálása és az államigazgatási hanyagság felelőseinek számonkérése is.

 

A Pest Megyei Kormányhivatal ma győzelemként jelentette be, hogy elszállították a közvetlen veszélyt jelentő 1005 hordó veszélyes hulladékot az Illatos útról.

A PM üdvözli, hogy immár a kormány kommunikációjában is megjelent a „közvetlen veszély” fogalom. Előzőleg ugyanis hónapokon keresztül azt állították, hogy nincs vészhelyzet, és a kormányzatnak nincs semmilyen sürgős teendője az Illatos úti kárelhárítás kapcsán.

Végül csak a sajtó, a lakosság és az ellenzék kitartó nyomására kezdtek hozzá a hordók elszállításához. A felszínen lévő szennyezés egyharmadának eltakarítása azonban nem elég, a mérgek nagyobbik része ott maradt, és a szennyezett talajt és talajvizet is meg kellene tisztítani.

A PM rámutat: az országban még legalább tucatnyi hasonló méreglerakat van (pl. a XVII. kerületben, ahol tavaly zárt be az Egyesült Vegyiművek gyára). A jövő évi költségvetés tervezetében mégsincs egyetlen fillér sem a környezeti kármentesítésre.

 

Budapest, 2015. június 1.

Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja