Párbeszéd
Megosztás
2017.3.29. |

Leszavazták az Együtt, az LMP, az MSZP és a Párbeszéd képviselőinek közös javaslatát, hogy a választópolgárok 10 százaléka kezdeményezhessen népszavazást a III. kerületben

 

A III. kerületi ellenzéki képviselők javaslatát helyi népszavazás kezdeményezéséhez összegyűjtendő aláírások számának csökkentéséről a Fideszes többség a Képviselő-testület mai ülésen elutasította. Bús Balázs polgármesterről kiderült, hogy valójában egyáltalán nem akarja meghallgatni a helyiek véleményét, és ez előrevetíti, hogy Tarlós Istvánnal együtt minden erejükkel megpróbálják majd megakadályozni, hogy a III. kerületiek dönthessenek a Római-parti gát nyomvonaláról.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló, részben Alaptörvénybe ütköző rendelete a törvény által engedett legmagasabb számban, a választópolgárok 25 százalékában határozta meg a lakosság által kezdeményezett helyi népszavazáshoz összegyűjtendő aláírások számát. Ez nyilvánvalóan szembemegy a törvényalkotói szándékkal, amely alapján minél magasabb a lakosságszám, annál kevesebb számú aláírás összegyűjtésével lehessen elérni a törvényi célt.

Mivel Óbuda-Békásmegyer az ország 6. legnagyobb önkormányzata, Béres András (Párbeszéd), Burján Ferenc (LMP), Czeglédy Gergő (MSZP), Mihalik Zoltán (Együtt), Őri László (MSZP) és Simonka Csaba (MSZP) közös előterjesztésükben arra tettek javaslatot, hogy a követelmény a törvényi minimum legyen. Javaslatuk eredményeképpen helyi népszavazás választópolgárok által történő kezdeményezéséhez 25.476 helyett elegendő lenne 10.191 helyi lakos aláírását összegyűjteni. A szabályozás áttekintése a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmével kapcsolatos népszavazási kezdeményezés eredménye, de a javaslat nem a gát nyomvonaláról, hanem a helyi demokrácia minőségéről szól, hiszen a magas követelmény bármilyen, jelenleg nem látható kérdésben is akadálya annak, hogy a III. kerületiek közvetlenül beleavatkozhassanak az őket érintő ügyekbe.

Bús Balázs polgármesterről és a helyi Fideszről ismételten kiderült, hogy a nagy szavak ellenére nem akarják meghallgatni a helyiek véleményét, a közösségi tervezés csak porhintés, érdemi kérdésekben félnek a polgárokra bízni a döntéseket, ugyanis az ellenzéki képviselők javaslatát a Képviselő-testület mai ülésén elutasították, és megerősítették a 25 százalékos követelményt. Miközben az Együtt, a Jobbik, az LMP, az MSZP és a Párbeszéd önkormányzati képviselőinek a Római-parti gát nyomvonaláról szóló népszavazási kezdeményezésével kapcsolatban még össze sem hívták a Helyi Választási Bizottságot, a Fidesz képviselőinek ma is megmutatkozó, demokrácia-ellenes felfogása alapján előre jelezhető, hogy Bús Balázs és Tarlós István mindent meg fognak tenni, nehogy a III. kerületi polgárok dönthessenek a nyomvonalról.   


Budapest, 2017.03.29  

Béres András
III. kerületi önkormányzati képviselő (Párbeszéd)

 
Burján Ferenc
III. kerületi önkormányzati képviselő (LMP)

 
Czeglédy Gergő
III. kerületi önkormányzati képviselő (MSZP)

 
Mihalik Zoltán
III. kerületi önkormányzati képviselő (Együtt)
 

Őri László
III. kerületi önkormányzati képviselő (MSZP)
 

Dr. Simonka Csaba
III. kerületi önkormányzati képviselő (MSZP)