Megosztás
2015.4.22. |

A PM elutasítja mind a Bankszövetség álláspontját, miszerint semmilyen kárpótlás nem jár a Quaestor-károsultaknak, mind a Fidesz aljas húzását, hogy a vétlen szereplőkkel akarják megfizettetni a kárt. Megoldást Szabó Tímea törvénymódosítása jelentene.

 

Értjük a Bankszövetség indulatát, hiszen a Fidesz a vétlen vállalkozásokra akarja rátolni a pénzügyi felelősséget. Ez valóban elfogadhatatlan, de az mellényúlás, hogy itt a kisbefektetők lennének a hibásak.

 

A Fidesz bűne, hogy egy igazságtalan kártérítési törvénnyel az ártatlan kisbefektetőkre tolja a kártalanítás terhét.

 

A Fidesz bűne, hogy bedarálta a pénzügyi felügyeletet és betolta az inkompetens Matolcsy György vezette jegybank alá.

 

A Fidesz bűne, hogy a Quaestornak saját minisztere ült a kormányban Szijjártó Péter személyében, és az Orbán-kormány csak a saját pénzét mentette.

 

A Fidesz bűne, hogy az MNB figyelmen kívül hagyta a korábbi PSZÁF-vizsgálati eredményt, amellyel megelőzhették volna a gigacsődöt.

 

A Fidesz bűne, hogy pár hónappal a krach előtt engedélyt adtak egy óriási kötvénykibocsátásra.

 

A PM szerint a megoldást Szabó Tímea törvényjavaslata jelenti. A módosítás a pénzügyi szervezetek mellett az MNB felelősségét is egyértelművé teszi, és arra kötelezi az Országgyűlést, hogy újból válassza szét a jegybanki és a pénzügyi felügyeleti tevékenységet. Ezzel lehet hatásosan megvédeni a kisbefektetők pénzét, és megelőzni a későbbi botrányokat.

 

Budapest, 2015. április 22.

 

Tordai Bence, a PM szóvivője