matolcsy
Megosztás
2015.7.17. |

A PM jó érveket vár Matolcsytól arra, miért ne tegyen feljelentést ellene. Az ítélettel viszont nem várunk: ezernyi jobb helye lenne a festményre költött 4,5 milliárdnak.

 

 

A Matolcsy György vezette MNB 4,5 milliárd forintért vette meg Tiziano: Mária gyermekével és Szent Pállal című képét, amely az utolsó nyilvános értékbecslés szerint 6 éve 1,4 milliárdot ért. A műkincspiacon nem volt háromszoros árrobbanás, ezért közérdekű adatigénylés keretében követeljük az MNB-től a vásárlást megalapozó értékbecslést.

 

Meggyőző magyarázat hiányában a PM büntetőfeljelentést tesz a jegybank-vezér ellen. Tájékoztatásul a Btk. 376. paragrafusa: „A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a hűtlen kezelés különösen jelentős vagyoni hátrányt okoz…”

 

Addig is érdemes elgondolkodni azon, hogy Magyarországon biztosan zavaros műtárgyvásárlásokban van-e a legjobb helye a közpénznek. A 4,5 milliárd másfélszer több, mint amennyit a nyári gyermekétkeztetésre szán az Orbán-kormány. Ma csak 130 ezren kapnak ingyen meleg ételt, miközben 200 ezer magyar gyerek több-kevesebb rendszerességgel éhezik. 

 

De maradva a művészetnél: a művészeti tevékenységek idei állami támogatása 1,3 milliárd, a kulturális alapítványok éves kerete pedig 1,2 milliárd forint.

 

Akárhonnan nézzük: szégyen, amit Matolcsy művel!

 

Budapest, 2015. július 17.