javor_benedek_paks
Megosztás
2014.4.1. |

Az Együtt-PM azt követeli a kormánytól, hogy hozza nyilvánosságra a paksi hitelmegállapodás magyar nyelvű szövegét, modta Jávor Benedek.
A Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke elképesztőnek nevezte, hogy az orosz sajtóból kellett megtudni a fejleményeket, elfogadhatatlannak és precedens nélkülinek tartotta, hogy egy kormány öt nappal a választás előtt ír alá egy háromezer milliárd forintos, három évtizedre nyúló hitelmegállapodást.
A politikus szerint külön probléma, hogy a szerződés hiteles magyar szövegét eddig nem lehetett megismerni, ezért azt követelte a kormánytól, hogy azt hozzák nyilvánosságra.
A Vedomosztyi című orosz napilap kedden számolt be arról, hogy Oroszország és Magyarország aláírta a paksi atomerőmű bővítésére szánt mintegy 10 milliárd euró értékű állami hitelnyújtásról szóló kormányközi megállapodást. A lap Szergej Sztorcsak orosz pénzügyminiszter-helyettesnek az Interfax orosz hírügynökség számára hétfőn adott tájékoztatására hivatkozott.
Kedden a kormányszóvivői tájékoztatón Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár is arról beszélt, hogy Magyarország aláírta Oroszországgal a paksi bővítéssel kapcsolatos orosz állami hitelnyújtásra vonatkozó megállapodást.
A Vedomosztyi és az Interfax közlése megerősítette az orosz kormány által március 10-én jóváhagyott egyezménytervezetben szereplő adatokat. A dokumentum harmadik cikkelye szerint a magyar fél az orosz állami hitel ténylegesen felhasznált összegét 21 év alatt fizeti vissza. Az első hiteltörlesztést a paksi atomerőmű 5-ös és 6-os energiablokkjának működésbe lépéséhez közelebbi március 15-én, vagy szeptember 15-én kell eszközölni, de nem később, mint 2026. március 15-én. Az orosz lapban és a hírügynökségi jelentésben egyaránt az szerepel, hogy a magyar fél az idei évtől (2014-től) évi 3,95 százalékos kamatot fizet az orosz állami hitelért az atomerőművi blokkok működésbe lépéséig, de nem később, mint 2026. március 15-ig. A hiteltörlesztés első 7 évében 4,50 százalékos, a második 7 évben 4,80 százalékos, az utolsó 7 évben pedig 4,95 százalékos lesz a kölcsön kamata.
Az egyezménytervezet szerint a mintegy 10 milliárd euró értékű orosz állami hitelt Magyarország 2014 és 2025 között használhatja fel a paksi atomerőmű 5-ös és 6-os energiablokkjának megépítésére és azt euróban fizeti vissza.

2014.04.01 - MTI