hőségriadó
Megosztás
2016.6.25. |

A Párbeszéd Magyarországért az újabb hőségriadó apropóján felszólítja a kormányt, hogy hajtson végre klímavédelmi fordulatot: ha továbbra is a jelenlegi intenzitással nő az átlaghőmérséklet, az egyre gyakoribb időjárási szélsőségek az életminőségben és  a gazdaságban beláthatatlan károkat fognak okozni.

A Párbeszéd Magyarországért szerint az Orbán-kormány részéről súlyos felelőtlenség, hogy az energiafelhasználást fenntarthatóan csökkentő épületfelújítási, energiahatékonysági intézkedések és az alternatív energiaforrások  támogatása helyett olyan rövidtávú politikai hasznot hozó intézkedésekre fókuszál, mint a rezsicsökkentés.

A megújuló energiaforrások adóztatása, a megújuló energia termelésének kormányzati megnehezítése környezetvédelmi és versenyképességi hátrányt is okoz, pedig Paks 2 költségénél jóval kevesebb pénzből lehetne ezt az ágazatot fejleszteni. Az energiaigényes nagyüzemi mezőgazdaság helyett a fenntartható ökológiai gazdálkodást kellene ösztönözni, nem pedig megszüntetni, ahogyan a kishantosi biogazdaság esetében tették.
 
A klímavédelem fontos része a városi zöldfelületek, parkok védelme is: a városlakók életminőségét veszélyezteti, ha hatalmas múzeumok épülnek a Városligetbe, letarolják a római-parti fákat és beépítik az Orczy-kertet! A fák tudják legjobban csökkenteni a városi hőszigetek kialakulását, és így megelőzni a városlakók hőséggel kapcsolatos betegségeit.
 
Budapest, 2016. június 25.
 
Szabó Rebeka,
a Párbeszéd Magyarországért szakpolitikusa

 

 

Párbeszéd: Veled!

Csatlakozz!