Tordai Bence
Megosztás
2017.4.7. |

A Párbeszéd nem néhány hónapja, hanem alakulása óta küzd az elszabaduló egyenlőtlenségek és a túlzott vagyoni különbségek ellen. Most a "Mindenki számít!" vitaprogramunkat követve 7 pontos határozati javaslatot viszünk a Parlamentbe, amely megadóztatná a felső tízezret, az offshore-lovagokat, az óriáscégeket, az új földesurakat, a spekulánsokat és a káros gazdasági tevékenységeket. A korrupt oligarchákat pedig várja a börtön és a vagyonelkobzás.

A Párbeszéd 7 pontos adócsomagjának első pontja a 100 millió fölötti vagyonokra kivetett 1%-os adó, amely csak a tízezer leggazdagabb embert érintené. A vagyonadó mellett az örökösödési adó szabályait is szigorítanánk, mert több hozzájárulást várunk el attól, akire hatalmas pénzeket hagynak örökül.

30%-os forrásadóval sújtanánk az offshore tevékenységeket és az ebből származó jövedelmeket. Be akarjuk zárni a nagyvállalati adóelkerülés kiskapuit: felülvizsgálnánk és nagyrészt eltörölnénk a kimutyizott adókedvezményeket, meggátolnánk a profitkimentésre használt transzferárazást, és visszaemelnénk a társasági adó felső kulcsát az eddig érvényes 19%-ra.

A Párbeszéd szerint vállalhatatlan, hogy több százmilliárdos cégek minimális mértékű vagy egy fillér adót sem fizetnek, avagy „kiszervezik” az országból a profitot – ezért törvényben kell rögzíteni, hogy a társasági adó tényleges (effektív) adókulcsa nem csökkenhet 9% alá a nagyvállalatoknál.

Az új földesurak a földhasználati hozzájárulást kellene megfizessék az olcsón bérbe kapott óriásbirtokaik után, amelyeket nem is maguk művelnek, viszont felveszik a hatalmas uniós támogatásokat utánuk. A progresszív adó mértéke 300 hektár fölött sávosan növekvő, 1000-9000 forint/hektár.

A tőzsdespekulánsokat pedig a Tobin-adóval tartanánk kordában: a tranzakciókra kivetett 0,01-0,1%-os adó a káros forró pénzeket lassítja, kevésbé jövedelmezővé téve a spekulatív üzleteket, és támogatva a hosszabb távú befektetéseket.

A környezetszennyező tevékenységeket a zöldadók rendszerével szorítanánk vissza, amely az egészségügyi kockázatok arányában rakna többletterhet a felelőtlen cégek vállára. Rossz vicc, hogy a fideszesek termékadóval sújtják a napelemek vásárlását, és közben adóvisszatérítést adnak a fosszilis üzemanyagok használatáért.

A korrupt fideszbűnözők, az Orbán-hű oligarchák pedig nemcsak az adókra, hanem – egy kormányváltás után – az igazságszolgáltatás szakszerű működésére is számíthatnak. A túlárazott és lemutyizott közbeszerzések és milliárdos pályázatok, a testre szabott törvények mögött minden esetben bűncselekmények állnak. A bírságok és a vagyonelkobzás következetes alkalmazása lehetővé teszi majd, hogy ne csak börtönbe zárják a fideszbűnözőket, de az ellopott közpénzekből is minél többet visszakapjon a közös kassza.

Budapest, 2017. április 7.
Tordai Bence
szóvivő, Párbeszéd

 

Csatlakozz, mert tenni kell!