Megosztás
2016.11.5. |

A Párbeszéd szerint a Moody's-nak a hazai államadósság felminősítéséről szóló kiváró lépése óvatosságot tükröző papírforma, mert az állampapír vásárlók már régen beárazták. Ennek súlyos ára az inkluzív növekedés alapjainak aláásása, az egészségügy, oktatás, szociális védőháló folyamatos leépítése. Azonnal le kell állítani a letelepedési kötvények forgalmazását, amely az államadósság 1,5 százalékát sem érte el,  és fel kell függeszteni a visszafizetésüket.

A Moody's minősítés inkább óvatosságot jelez a kormányzati gazdaságpolitikával szemben, mivel eddig kivártak a már beárazott döntéssel. A Párbeszéd szerint azonnal le kell állítani az állam számára drága, korrupcióval övezett, káros letelepedési kötvények forgalmazását! Az államadósság finanszírozás eddig is csak fügefalevélként szolgált a korrupt üzelmek elfedésére. 2018-tól, a kötvények lejártakor fel kell függeszteni a kötvények visszafizetését, amíg ki nem derül kik és mennyit tettek zsebre, és legfeljebb a magánhaszonnal csökkentett összeget fizesse vissza az állam. 

Az emberek súlyos árat fizettek a felminősítésért: alacsony bérek, dolgozói szegénység, az egészségügy, oktatás és a szociális védelem leépítése, ezek következménye pedig a leszakadás és elvándorlás. 

A Párbeszéd szerint meg kell teremteni az inkluzív - mindenkire kiterjedő és felemelő - növekedés alapjait. A párt ezért tette közzé a Mindenki számít című vitaprogramjában javaslatait.


Budapest, 2016. november 5.
Párbeszéd Sajtó

Mindenki számít!
Csatlakozz!