szabó_rebeka
Megosztás
2016.12.28. |

Miközben kormánypárti politikusok trendfordulót emlegetnek a hazai szegénységet illetően, addig idén karácsonykor minden eddiginél többen vettek részt a szokásos fővárosi ételosztási akcióban. Bár az egy főre jutó jövedelem lassacskán nő, a szegénység mindössze fél százalékkal csökkent, és még így is a 2010-es adat felett van. A Párbeszéd szerint csak az Alapjövedelem segítségével lehet felszámolni a nyomort Magyarországon.

 

Míg idén a legkisebb bér 70 százalékát kapták a közfoglalkoztatottak, jövőre ennek már csak 63 százalékát fogják. A sikerpropaganda szerint enyhült a nyomor a társadalom peremén élők számára, mégis tömegek élnek óriási szegénységben: a hónap végére elfogy az élelmük, a lakáshelyzetük elviselhetetlen, nincs se WC, sem fürdőszoba, a falak beáznak, nem tudnak rendesen fűteni. Magyarország az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás alapján is sereghajtó lett, és a vagyoni helyzet tekintetében az EU utolsó előtti helyére ért: már a szlovákok is kétszer olyan gazdagok, mint a magyarok.

 

A Párbeszéd szerint nem elfogadható, hogy a milliárdokba kerülő kormányreklám azt sulykolja, hogy ebben az országban senki sem nyomorog. Ez egyszerűen nem igaz és ezt még a statisztikák manipulálásával sem lehet eltüntetni. A Párbeszéd az Alapjövedelmet kínálja, amellyel enyhíthető a szegénység, csökkenthetők az egyenlőtlenségek, hisz nemcsak a kiváltságosok országa ez, hanem mindenki számít!

 

Budapest, 2016. december 28.

 

Szabó Rebeka 

a Párbeszéd szakpolitikusa

Zugló alpolgármestere

 

Nekünk mindenki számít!

Csatlakozz!