Megosztás
2015.4.8. |

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából a Párbeszéd Magyarországért arra hívja fel a politikusok és a közvélemény figyelmét, hogy a romák integrációja égető nemzetstratégiai kérdés, mivel egy élhető, békés és szolidáris Magyarország szellemi és gazdasági fejlődése elképzelhetetlen anélkül.

 

Hosszú távon érdemi változást csak egy esélyteremtő iskolarendszer, a valós munkahelyteremtés és a gyűlölet-bűncselekményekkel szembeni leghatározottabb fellépés hozhat.

 

A roma integráció nemzetstratégiai kérdés, hiszen minden magyar állampolgár közös érdeke, hogy a roma társaink számára is nyitva álljon az emberhez méltó élet és a felemelkedés lehetősége, és megkapják az ehhez a szükséges támogatást.

 

A PM elfogadhatatlannak és károsnak tartja, hogy az Orbán-kormány eltűri, sőt támogatja a szegregációt, elszigeteli és kriminalizálja a társadalom peremére szorultakat, és valódi esélyteremtés helyett megfosztja őket a kilátástalanságból való kitörés lehetőségétől.

 

A PM aggodalommal figyeli, hogy a kirekesztés és a rasszista alapú gyűlölet egyre komolyabb problémát jelent Magyarországon, és egyre jobban veszélyezteti a szolidaritáson és a békés egymás mellett élésen alapuló közös jövőnket.

 

A PM ezért még az év elején kezdeményezte, hogy a tatárszentgyörgyi gyilkosság február 23-i évfordulóját a Nemzeti Gyász Napjaként iktassa törvénybe az Országgyűlés. A Fidesz-KDNP képviselői azonban leszavazták már a javaslat tárgysorozatba vételét is.

 

Budapest, 2015. április 8.

 

 

PM Sajtó