naszályi_márta
Megosztás
2016.5.29. |

A gyermeknap sok évtizede a gyermekek jogaira és helyzetére irányítja a figyelmet. Az ünnep célja, hogy megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről és egymás közti megértésről, valamint a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelemről. Magyarországon jelenleg nincs megfelelően biztosítva a gyermekek védelme a szegénységtől, betegségtől, erőszaktól és bántalmazástól. Gyerekek tömegei éheznek és százezrével élnek egészségtelen lakásokban. A közoktatás nem esélyteremtő, nem csökkenti a születéskori különbségeket, és nincs mindenhol minőségi és elérhető egészségügyi ellátás. A nélkülözés és az egyenlőtlen lehetőségek megakadályozzák a gyerekeket abban, hogy elérjék céljaikat, és környezetük és világuk teljes körű részesei legyenek – ma a magyar társadalom a megszülető gyerekek negyedéről-harmadáról eleve lemond. A Párbeszéd Magyarországért igazságos esélyeket és hatékony védelmet követel a gyermekeknek!

 

Az elmúlt időszakban napvilágot látott esetek is felhívják a figyelmet, hogy a gyermekjogok biztosítása érdekében szükség van gyermekjogi ombudsmanra. Ezért felszólítjuk az országgyűlést, hogy nevezzen ki gyermekvédelmi ombudsmant, így garantálva, hogy otthon, az iskolában, sportklubokban és minden egyéb helyen a gyerekek védelmének elve prioritásként jelenjen meg és a gyermekvédelmi jelzőrendszer hiányai megszűnjenek. A Párbeszéd Magyarországért kiemelten fontosnak tartja az UNICEF ajánlásait, mint például a gyermekjogok beemelését a Nemzeti Alaptantervbe, a gyerekjogi és sportetikai ismeretek oktatását általános iskolától kezdve. Javasoljuk, hogy a szakemberek képzési rendszerébe kötelező elemként emeljék be a gyermekjogokat, minden szinten, és nagyobb hangsúly essen az etikai előírások átadására. Minden szülő, pedagógus és gyermekekkel foglalkozó szakember számára legyen elérhető információs tudásbázis és támogató tapasztalatcsere. A gyermekek életének minden területén a teljesítményt mérő monitoring rendszerek mellett a gyermekek tapasztalatai is hangot kaphassanak. A gyermekek iránti felelősség és a gyermekjogi tudatosság legyen egyre inkább a társadalmi közbeszéd része!

 

A testileg-lelkileg egészséges, biztonságban lévő, iskolázott és jogaikkal élni tudó gyerekek és fiatalok jelentik a békés, jövedelmező és fenntartható világ kulcsát.

 

Budapest, 2016. május 29.

V. Naszályi Márta

I. kerületi képviselő, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja

 

Párbeszéd: Veled!

Csatlakozz!