Megosztás
2014.4.9. |

 

A Párbeszéd Magyarországért az Együttel alkotott önálló listán indul az európai parlamenti választáson, amely után előrehozott tisztújítást tart az elnökség javaslatára.

    A PM elnöksége vállalja a felelősséget a "kormányváltó szövetség" súlyos vereségéért az országgyűlési választáson - áll a párt szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében. 
    Szabó Tímea társelnök az MTI-nek nyilatkozva elmondta: az előrehozott tisztújításig ellátják feladataikat, és ha a tagság támogatja, akkor a jelenlegi elnökségi tagok a jövőben is aktívan részt vesznek a párt vezetésében.
    A PM társelnöke úgy fogalmazott: az országgyűlési választás hatalmas kudarcot hozott a baloldalnak, és ennek nulladik lépése, hogy ezért politikai felelősséget kell vállalni. A választási eredmény soha ennyire világosan nem mutatta meg azt, hogy a szavazók mennyire igénylik a baloldal megújítását, a megújítás pedig felelősségvállalással kezdődik, ezért a PM elnöksége előrehozott tisztújítást javasol - magyarázta.
    Kiemelte, hogy határozott és ambíciózus célkitűzéseik vannak az EP- és az önkormányzati választásokon. 
    Szabó Tímea saját szerepéről úgy fogalmazott: továbbra is aktívan szeretne részt venni a baloldal megújításában, és ha ehhez az kell, hogy benne legyen a PM elnökségében, akkor újra jelölteti magát a posztért.  
    A párt szerdai közleményében azt írta: a PM-et azért hozták létre, hogy legyen egy olyan baloldali zöld párt, amely új gondolatokkal és új politikusokkal járul hozzá a magyar baloldali megújításához. 
    Az Együttel kötött szövetségüket indokolva kitértek arra: olyan politikát tartottak szükségesnek, amely nemcsak az Orbán-kormány leváltására törekszik, hanem számot vet a 2010 előtti politika hibáival is. Az ellenzék többi pártjával pedig azért kötöttek választási együttműködést, mert a Fidesz által az országra kényszerített választási rendszerben szerintük csak így volt esély az Orbán-kormány leváltására.
    "A PM vezetőiként megértettük, hogy a választók többsége nem érzékelt megújulást a magyar baloldal politikájában. Számunkra ebből az a tanulság, hogy a korábbiaknál is határozottabban kell képviselnünk eredeti céljainkat" - fogalmaztak.
    Az ellenzéki párt várja a demokratikus politika megújítását és az igazságos Magyarország megteremtését váró szavazók támogatását. "A megújuláshoz azonban az is hozzá tartozik, hogy vállaljuk a felelősséget a választási eredményhez vezető korábbi döntéseinkért" - indokolták az előrehozott tisztújítást, ugyanakkor leszögezték: semmilyen párton belüli eljárás nem akadályozhatja, hogy az EP-választáson világos, alternatív lehetőséget mutasson a megújuló baloldalon, együttműködésben a szintén a korszakváltást zászlajára tűző Együttel. 
    Ennek érdekében az elnökség elfogadta az EP-kampány stratégiáját. A két választás értékelésére az EP-kampány után, együtt kerül sor, és ekkor dönt a párt a következő két év stratégiájáról és az ezt képviselő elnökség tagjairól - tudatták. 
    A PM elnöksége ehhez kapcsolódva megtárgyalta az őszi önkormányzati választásokra való felkészülés menetrendjét is. Megállapították, hogy az MSZP főpolgármester-jelöltjével, Horváth Csabával nincs esélye nyerni a demokratikus ellenzéknek, ezért egy olyan jelöltet fognak csak támogatni, aki bírja a teljes demokratikus szavazói közösség támogatását és felvállalja a baloldal megújítását.

bet \ bnd \ bhi

MTI 2014. április 9., szerda 12:33