MTA
Megosztás
2019.7.2. |

A hatalomféltést látja a Fidesz törvényhozási lépései mögött Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője.

 

Az ellenzéki politikus keddi budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: a hatalom elvesztésétől és alternatív valóságának lelepleződésétől való félelem motiválja a Fidesz lépéseit, legyen szó az akadémiai kutatóintézetek államosításáról vagy a közoktatási törvény tervezett módosításáról.

 

Úgy fogalmazott: a hatalom fél attól a valóságtól, amit a tudósok, kutatók "előállítanak", a tanárok pedig közvetítenek.
    A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézeti hálózatának átalakításáról Tordai Bence azt mondta, az Akadémiát "ezennel megcsonkították". 
    A közoktatási törvény módosításának elhalasztása kapcsán az ellenzéki, szakmai, nemzeti konszenzus sikeréről beszélt, mondván, győzelmet arattak "a Fidesz akarnok politikája felett". Nem tudni azonban, hogy milyen változtatások után hozza ismét a törvényhozás elé a kormányoldal a tervezetet - fűzte hozzá. 
    Az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztással kapcsolatos kérdésre arról beszélt: pártja mindig támogatta az előválasztást, az azt megnyerő párttársa, Karácsony Gergely pedig jó eséllyel le fogja győzni Tarlós István főpolgármestert.

 

Budapest, 2019. július 02., MTI

 

(kép forrása: Index)