Béres András
Megosztás
2017.9.29. |

A III. kerület képviselő testülete úgy döntött, hogy semmilyen mobilgát építéshez sem ad tulajdonosi hozzájárulást, amíg el nem készül a kerítések vonalán építendő védmű megvalósíthatóságának elemzése. A Párbeszéd egyetért a mai döntéssel.

Eddig joggal tartottunk attól, hogy ősszel beindulnak a láncfűrészek és rövidesen egy 20 méter széles, árnyék nélküli, letarolt betoncsíkká válik a Római. Ez a veszély ma – ha ideiglenesen is – de elhárult.

Ez a döntés áttörés a korábbi gyakorlathoz képest. Eddig a III. kerület szinte mindenben támogatta a főváros mobilgát koncepcióját, amely nem szavatolta 55.000 ember biztonságát, de hatalmas környezetrombolással járt volna. Ez a terv csak arra jó, hogy néhány milliárdos ingatlanspekuláns még gazdagabb legyen, a többséget, Budapest lakosságát hátrányosan érintette volna. Óbuda fideszes vezetése belátta, hogy rossz úton jár és mer változtatni, ezért a Párbeszéd üdvözli a testület mai határozatát.

A párt az első pillanattól kezdve ellenezte ezt a veszélyes és környezetpusztító tervet. Ennek minden lehetséges fórumon hangot is adott, jelenleg épp a Kúria előtt van a Párbeszéd és az Együtt népszavazási kérdése a Római-parti védmű nyomvonaláról. Továbbra is reméljük, hogy a politikusok évtizedes kudarc-sorozata után végre a fővárosi emberek kezébe adhatjuk a döntést. Ebben nagy érdeme van a civileknek is, akik sokat dolgoztak azon, hogy megismertessék a projekt hátrányait a közvéleménnyel, így kaphatott esélyt a Római-part a túlélésre.

A testületi ülésen a Párbeszéd és az Együtt kezdeményezte, hogy a Királyok- Nánási úti nyomvonalra is készüljön újabb, a másik két nyomvonallal összehasonlítható tanulmány, és csak a 3 verzió ismeretében születhessen döntés. Ezt a javaslatot most leszavazta a testület.


Budapest, 2017. szeptember 29.
Béres András
a Párbeszéd elnökségi tagja, III. kerületi önkormányzati képviselő

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
Csatlakozz, hogy legyen Karácsony!