Szabó Rebeka
Megosztás
2017.7.4. |

Tűrhetetlen, hogy a Városliget Zrt. újra erőszakot alkalmaz a Ligetben, és az esztelen, milliárdokat felemésztő építkezés minden észérvet felülír. A Párbeszéd továbbra is követeli, hogy hagyják meg a fákat és az élővilágot, és csak ott építsenek, ahol tér és kész beton van erre.

A Városliget Zrt. ma olyan fák átültetésének az előkészítését kezdte meg, amit lehetetlen kivitelezni: közel százéves, 80 cm átmérőjű óriási fák (két platán és egy tölgy) körbeásása céljából sorakoztak fel a munkagépek. A helyszínen körülnézve világos, hogy az átültetés szándéka ócska szemfényvesztés csupán, a Ligetvédők tiltakozását és a civil lakosság ellenállását látva a Városliget Zrt. nem meri kimondani, hogy az óriási fákat egyszerűen pusztulásra ítélték.  

A Párbeszéd szerint egy nagyvárosi közparkban a fák képviselik a környezet legnagyobb értékét, a fák nyújtják a  legfontosabb szolgáltatásokat az emberek számára: az árnyékot, enyhülést a hőség ellen és tiszta levegőt. Ha semmiképpen nem fér be az új múzeum a Felvonulási tér lekövezett területére, meg kell fontolni az élő fák elpusztítása helyett az '56-os emlékmű elmozdítását - ezt sérülés nélkül, értékét, üzenetét megőrizve meg lehetne tenni, ellentétben a közel száz éves fákkal. 

A Párbeszéd szerint vissza kell vonni a Liget-törvényt: olyan kompromisszumot kell kötni a tiltakozó civilekkel és a lakossággal, hogy csak ott épüljenek új épületek, ahol már most is épített környezet van. Európa legrégebbi közparkjában a fák és az emberek a fontosabbak. 

Budapest, 2017. július 4. 
Szabó Rebeka
a Párbeszéd szakpolitikusa
Zugló alpolgármestere

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
http://alapjovedelmet.hu/
Csatlakozz, mert tenni kell!