Megosztás
2016.5.31. |

Czibere Károly szociális ügyekért felelős államtitkár a napokban élesen bírálta a Párbeszéd Magyarországért Alapjövedelem-koncepcióját. Az államtitkár által elmondottak csak azt bizonyítják: a kormány elvileg leghozzáértőbb politikusa is csak alaptalan vádaskodással és üres lózungokkal képes reagálni erre a korszakos jelentőségű felvetésre.

Czibere először az „újraelosztási hatás” miatt aggódik: szerinte „nagyon komoly hatástanulmánnyal kellene ennek az elosztási hatását megvizsgálni”, mert „cserébe” az „alapjövedelemért, bizonyos társadalmi jövedelmeket meg kellene szüntetni, családtámogatásokat, egyebeket”. Annyi igaz, hogy az Alapjövedelem kiváltja az 50 ezer forintnál kisebb ellátásokat, de az ennél nagyobb járandóságokat érintetlenül hagyja, így minden érintett csak jobban járhat a bevezetéssel.

Sőt, van még jó hírünk: születtek komoly hatástanulmányok a témában, amelyek az elosztási hatást vizsgálva bebizonyították, hogy Magyarországon a szegénység a felével, a létminimum alatt élők száma közel harmadával csökkenne az Alapjövedelem bevezetésével. Lásd bővebben : alapjovedelmet.hu
Czibere amiatt is aggódik, hogy honnan lesz fedezet az Alapjövedelem bevezetésére. A Párbeszéd Magyarországért tételről tételre bemutatta, hogyan lehetséges az egyszerűsödő szociális rendszer, az igazságosabb többkulcsos szja, a progresszív gazdaságpolitika, a lopás és pocsékolás visszaszorítása és a magasabb fogyasztási színvonal eredményeként előteremteni azt a 2200 milliárd forintot, ami az Alapjövedelem bevezetéséhez szükséges. Az ezt tartalmazó módosító csomagot Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke néhány hete nyújtotta be a 2017-es költségvetés tárgyalása során, de az államtitkárnak erről nyilvánvalóan fogalma sincs.

A Párbeszéd Magyarországért tehát elvégezte azt a munkát, amit a Fidesz-kormány egyébként rendszeresen megspórol magának.
Czibere államtitkár fő érve az, hogy az alacsony foglalkoztatottság miatt Magyarországon nem lehet bevezetni az Alapjövedelmet, mert az a munkavállalás ellen hatna.

Ez egy klasszikus melléfogás; azok szoktak ezzel előhozakodni, akik erősen hiányos ismeretekkel rendelkeznek az Alapjövedelem koncepciójáról. Mivel Alapjövedelem az alacsony keresetű dolgozóknak is jár, ezért nem csökkenti, hanem épp fordítva: növeli a munka kínálatát, vagyis egyre többeknek érné meg dolgozni Magyarországon az Alapjövedelem bevezetésével.

Az Alapjövedelem csökkenti az alacsony jövedelmek miatti elvándorlást és a dolgozókat kiszolgáltatottá tevő szürkefoglalkoztatást, vagyis – ellentétben az államtitkár félelmével – növelheti az aktivitási rátát. Ezt bizonyítják azok a kísérletek is, amelyek több világrészen folytak és folynak: a bevezetése növelte a munkából származó jövedelmeket, ráadásul produktívabbá tette a munkát, és az alapvető biztonság megteremtésével megszüntette a munka kényszerjellegét; a munkavállaló függését a munkáltatótól.

Az Alapjövedelem tehát, bár nem csodaszer, de hatását tekintve forradalmi – és ha a Fidesznek csak ilyen gyenge érvei vannak ellene, akkor talán jobb lenne csatlakozniuk a magyarok azon 76%-ához, akik már támogatják az Alapjövedelem bevezetését.
 

Budapest, 2016. május 31.
Párbeszéd Magyarországért Sajtó

Párbeszéd: Veled!

Csatlakozz!