Párbeszéd, Gyöngyöspata, Bíróság, kártérítés, Orbán Viktor
Megosztás
2020.1.16. |
Nem elég, hogy a miniszterelnök az úgynevezett Orbán-infón rasszista hangon uszított a gyöngyöspatai roma gyerekek ellen, kétségbe vonva a független magyar bíróság ítéletét is, lakájai útján most azt üzente: a megoldás az, ha „természetben” kárpótolják őket.

Ez mindennek az alja:
1. Orbán Viktortól a helyes lépés mindenekelőtt az lenne, ha elnézést kérne rasszista kijelentései miatt;
2. a kormányfőnek továbbá deklarálnia kell, hogy tiszteletben tartja a független magyar bíróság ítéletét (idézve magától Orbántól: „Mindenkinek ezt mondom, tartsuk be a törvényeket, és nem lesz baj” – Kossuth Rádió, 2017. október);
3. arcpirító, ahogyan a kormányfő „üzletelni” kezdett egy bírósági ítélet nyomán, indirekt, mégis jól értelmezhető módon befolyásolva az igazságszolgáltatás menetét, egy személyben „döntve” a gyöngyöspatai gyerekek sorsáról.
A Párbeszéd – ahogyan azt vasárnapi közleményünkben is tudattuk – mélységesen elítéli és elfogadhatatlannak tartja az efféle hatalomgyakorlást, és újból felszólítja a miniszterelnököt: kérjen elnézést a gyöngyöspatai roma gyerekektől, ne avatkozzon be független magyar bírósági ítéletekbe, nem utolsósorban hagyjon fel az emberekkel és intézményekkel kapcsolatos bizniszelgetéssel! Határozottan rögzítjük azt is: a gyöngyöspatai gyerekeknek nem „ajánlgatni” kell, hanem biztosítani nekik az alapvető – az oktatáshoz, a lakhatáshoz és az egészséges élethez való – jogokat.

 

(fotó: MTI)