Megosztás
2015.8.31. |

Szücs Balázs református lelkész és a Párbeszéd Magyarországért (PM) önkormányzati képviselőjének a beszéde.

 

Kedves Barátaim!

Kedves Emlékezők!

 

Szeretettel köszöntelek benneteket…

Engedjétek meg, hogy Fabiny Tamás evangélikus püspök, Frölich Róbert országos főrabbi, Donáth László evangélikus lelkész üdvözletét is továbbítsam nektek, lélekben ők is velünk vannak és még sokan mások Magyarország és a világ különböző pontjairól.

Ne engedjetek semmilyen provokációnak, kérlek őrizze meg higgadtságát, békésen szeretnénk fejet hajtani minden áldozat előtt.

 

Kedves Barátaim,

 

Van egy álmom: egy napon felkel majd ez a nemzet, és megéli, mit jelent valójában az, ami a hitvallásában áll: "minden ember egyenlőnek lett teremtve."

Van egy álmom: egy napon Magyarországon mindenki le tud ülni a jog és a testvériség asztala mellé.

Van egy álmom: hogy egy napon még Magyarország is, amely ma az igazságtalanság és az elnyomás forróságától szenvedő sivatag, a szabadság és a jog oázisává fog változni.

Van egy álmom: hogy egy napon olyan országban fogunk élni, ahol nem a bőrük színe vagy származásuk, hanem a jellemük alapján fogják megítélni gyermekeinket.

Van egy álmom.

Van egy álmom: hogy egy napon Magyarországon, ahol ma a miniszterelnök és a szélsőségesek versenyt futnak azért, hogy ki tudja jobban gyűlölni az életüket mentő menekülteket, megváltozik a helyzet. Egymásra fogunk nézni ebben az országban és mindannyian egyre fogunk gondolni: ezt most itt abba kell hagyni. Mert gyűlöltre alapozva nem lehet élni. Az embernek a szeretet az elsődleges nyelve, a gyűlöletet tanulni kell.

 

Van egy álmom. Hogy egy napon, majd nem az fogjuk hallani egy felelős állami vezető szájából, hogy az a 71 ember magának kereste a bajt, megérdemlik a sorsukat. Hanem csak egy percre is elgondolkodunk azon, hogy mi a helyükben hogyan döntöttünk volna, ha az életünk megmentése a tét.

 

Van egy álmom: egy olyan Magyarország, ahol az emberi méltóság az egyik legfontosabb kincsünk, hogy áldott állapotban lévő menekült anyának nem az utcán, egy pékség előtt kell megszülnie gyermekét. Mert a biztonságos születés és az emberhez méltó élet a legszentebb jogaink egyike. 


Van egy álmom: hogy hívőként újra és újra elolvassuk az evangéliumokat. Ahol egy olyan emberről olvashatunk, aki maga is menekült volt. Igen, Jézusnak hívták. Igen, őt követjük. Igen, minden menekültben az Ő arcát keressük és minden menekültben az Ő arcát találjuk meg.

 

Van egy álmom: egy olyan Magyarország, ahol soha sem feledjük: a legkisebb fénycsóva is be tudja világítani a legnagyobb sötétséget is.