Megosztás
2016.9.20. |

Az elmúlt években a magyar gyermekvédelem összeomlott: az alapellátás romokban, a szakellátás működésképtelen. A családok nélkül élő gyermekek szükségletei mára sokadrangú kérdéssé váltak, tétlenségével a kormány a szőnyeg alá söpri a valós problémákat. A gyermekek világnapján nem lehet szó nélkül hagyni a mélyszegénységben és intézetekben élő, vagy éppen a speciális szükségletű gyermekek helyzetét, ezért a Párbeszéd újra törvénymódosító javaslatot nyújt be a parlament elé.

 

A hazai gyermekvédelmi ellátásban szinte naponta felbukkan egy hír családjukból jogellenesen kiszakított gyermekekről, szakellátásba került, intézetben tengődő gyerekekkel szemben elkövetett bántalmazásokról.  Hiába az átfogó gyermekvédelmi szabályozás, az állam nem tartja be a saját  jogszabályait sem. Az ombudsman friss, a tavalyi évre vonatkozó jelentéséből is látszik az alapellátás és a szakellátás elégtelensége. A jelzőrendszer évek óta nem működik, az ágazatban dolgozó szakemberek túlterheltek, bérük alacsony, a gyermekek nem jutnak hozzá a minőségi szolgáltatásokhoz.

 

A Párbeszéd szerint Orbán oligarchái helyett azoknak kell kiemelt segítség, akik magukra maradtak. A párt ezért ismét benyújtja a gyermekvédelem megerősítésével  és a gyermekjogok kiszélesítésével kapcsolatos javaslatait, illetve költségvetési indítványát az alapellátás támogatásának növelésére.

 

Budapest, 2016. szeptember 20.

Szabó Tímea,

a  Párbeszéd Magyarországért társelnöke

országgyűlési képviselő

 

Elég volt a kizsákmányolásból, a kiszolgáltatottságból!