Orbán-kormány
Megosztás
2018.11.15. |

  Javaslattal egy "orwelli világ kezd kirajzolódni" - értékelt Szabó Tímea, a Párbeszéd vezérszónoka, aki adatvédelmi szempontból bírálta az előterjesztést. Szerint a javaslat értelmében az állami hivatalnokok is pontosan tudhatják majd, ki mikor és hol nyaral Magyarországon. Úgy vélte: a javaslat egy "gigantikus adatbázis" létrehozására irányul, holott a szálláshelyeken a statisztikai célú adatszolgáltatást már korábban bevezették, így a szektor kifehérítése már megvalósult.

 Érthetetlennek és elfogadhatatlannak nevezte, hogy miért kell a vendégek minden adatát elkérni és rögzíteni. Egy hotel recepciója ezzel törvényjavaslattal sokkal inkább fog hasonlítani egy közúti igazoltáshoz vagy egy reptéri biztonsági ellenőrzéshez, mint vendégfogadáshoz - fogalmazott.

    A képviselő a javaslat visszavonására szólította fel a kormányt és úgy vélte: a kabinet annyira retteg a következő választás elvesztéséről, hogy minden lehetőséget megragad arra, hogy a választókról adatokat gyűjthessen és ezzel zsarolhassa az embereket.   

    Elismerte, hogy Ausztriában, Németországban, Franciaországban vagy Szlovákiában is rögzítik az adatokat a szálláshelyeken, azonban szerinte a magyarországi szabályozással kapcsolatban komoly aggályok merülnek fel, mert a javaslat nem tér ki arra, hogy az adatokat az érintett kérésére haladéktalanul törölni kell.

 

MTI

Csatlakozz!