Megosztás
2016.5.11. |

Soha nem látott mértékű költségvetési átrendezéssel jár a Párbeszéd Magyarországért (PM) javaslata az Alapjövedelem bevezetéséről. Ezzel lehetővé válna, hogy a leggazdagabbak helyett végre a társadalom nagy többsége, ötből négy ember tudjon előre lépni.

 

Az elmúlt 26 év legjelentősebb költségvetési módosító javaslatát nyújtja be ma Szabó Tímea, a PM társelnöke. A teljes büdzsé 12%-ának, pontosan 2202 milliárd forintnak az átcsoportosításával már 2017-ben be lehetne vezetni az Alapjövedelmet, a költségvetési hiány növelése nélkül.

 

Az Alapjövedelem bevezetésével megszűnik a nincstelenség Magyarországon, harmadával csökken a létminimum alatt élők száma, és radikálisan nőnek a kis és közepes fizetések. Ez különösen sokat jelent az alulfizetett munkakörökben: az egészségügyben a nővérek, ápolók és szakdolgozók esetében, az oktatásban a nem pedagógus munkakörben foglalkoztatottaknál, a szociális ellátásban dolgozóknál és az összes alulfizetett szakmában havonta nettó 31 ezerrel nő a nettó bér.

 

A gyerekek után 25 ezer forintot, a mostani családi pótlék közel dupláját, a felnőtteknek pedig legalább 50 ezer forintot garantál a Párbeszéd Magyarországért által javasolt Alapjövedelem.

A mostani költségvetési módosító javaslat bebizonyítja azt is: a hiány növelése és fontos területekről való elvonás nélkül lehetséges az emberek négyötödének kedvező Alapjövedelem valóra váltása. 

 

Budapest, 2016. május 11.

PM Sajtó

 

Párbeszéd: Veled!

Csatlakozz!