fogyatékossággal élők
Megosztás
2017.12.3. |

Az elmúlt közel 8 évben az Orbán kormány folyamatosan megnehezítette a fogyatékossággal élők mindennapjait. Csökkentették a bérüket, leépítették az ellátórendszert, az akadálymentesítést pedig minden beruházásnál igyekeztek megspórolni. A Párbeszéd emberhez méltó életet akar teremteni minden rászorulónak.

 

A fogyatékossággal élők helyzete sokat romlott az elmúlt években. A támogatott foglalkoztatásban részesülők bérét a felére, 35 ezer forintról 14 ezer forintra csökkentették, a számukra igénybe vehető támogatások évek óta semmit sem nőttek. A kormánynak nincsen átfogó, a fogyatékossággal élők mindenapjait javítani hivatott stratégiája sem. Az ápolási díj a kormány ígérete ellenére sem emelkedett, a fogyatékossággal élő állami gondozott gyerekeket pedig a települések szélén lévő eldugott lakásotthonokban akarják elhelyezni.

 

A Párbeszéd szerint mindenkit megillet az emberhez méltó élet, a méltó bér és a munkaerőpiachoz való egyenlő hozzáférés, valamint a közlekedés lehetősége is. Emelni kell a fogyatékossággal élők támogatásait, a bérezésnek el kellene érnie legalább a mindenkori minimálbér összegét, fejleszteni kell a rehabilitációs szolgáltatásokat és a beruházások mindegyikénél kötelezővé kell tenni az akadálymentesítést.

 

Budapest, 2017. december 3.

 

Szabó Tímea országgyűlési képviselő, a Párbeszéd társelnöke

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
Csatlakozz, hogy legyen Karácsony!