Megosztás
2014.12.5. |

Közel másfél millió forintot kell fizetnie annak a kajászói gazdának, akit szabálytalan földpályázaton fosztott meg a földbérlés lehetőségétől a kormány, és ezért tiltakozásképpen „törvénytelenül” bevetette a jogsértő módon elvett föld egy részét. A PM tiltakozik a megfélemlítő célú retorzió ellen: álláspontunk szerint nem az indokolt tiltakozást, hanem a közjavakkal folytatott visszaélést kellene büntetni.

 

Az Orbán-kormány láthatóan nem tudja elviselni, ha az állampolgárok akár a hatalommal szemben is kiállnak a jogos érdekeikért: ezúttal egy kajászói családi gazdálkodóra (elvben az orbáni földpolitika első számú kedvezményezettjére – uszították rá a minisztériumi apparátust és a büntető igazságszolgáltatás gépezetét. Az érintett gazda azt a főbenjáró bűnt követte el, hogy a saját költségén bevetette napraforgóval annak a földnek egy részét, amelyet a kormány a saját szabályait is megsértve nem helyben lakó földművelőknek, hanem távolabb élő, de az agrártárcánál jó kapcsolatokkal rendelkező nagybirtokosoknak, és Orbán Viktor barátjának, a milliárdos gázszerelő Mészáros Lőrincnek adott.

 

A tiltakozásnak ennél szelídebb formáját nehéz lenne elképzelni, a kormányzati bosszú mégis lesújtott: a demonstráló gazdának most közel másfél millió forint büntetést kell fizetnie kárt nem okozó, de az állam jogtalan eljárására a figyelmet kétségkívül hatékonyan ráirányító tettéért.

 

A PM szerint egy jogállamban nem a tiltakozó kajászói gazdának, hanem Mészárosnak és a többi fideszes földrabló oligarchának lenne félnivalója az államtól. Követeljük a megfélemlítő kormányzati fellépések leállítását, a földpályázatok tisztaságának és átláthatóságának garantálását, a jogsértő földbérleti szerződések haladéktalan felbontását. Az Orbán-kormánynak pedig azt üzenjük: a magyar földet ne a külföldiektől, hanem a saját pénzéhes klientúrájától próbálja végre megvédeni.

 

Budapest, 2014. december 5.

 

Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja