Megosztás
2015.4.28. |

Magyarország az állami földrablás iskolapéldája: miután a Fidesz az állami földek nagy részét szétosztotta a kormánypárt barátai és üzletfelei között, most a nemzeti parkok védett területeire csapott le, a kétharmadot megkerülve. José Bové, a Zöldek európai parlamenti képviselője támogatja a Párbeszéd Magyarországért pártot a földrablás ellen folytatott harcban, mert ez nemcsak súlyos természet- és környezetvédelmi kockázatokat is hordoz, hanem ellenetleníti a jelenleg a területen gazdálkodókat.

 

A földrablás (landgrabbing), a helyben élő földhasználók kisemmizése és a politikailag kedvezményezett nagybirtokos réteg kialakítása néhány éve még távoli kontinensek országai gondjának tűnt – az Orbán-kormány bebizonyította, hogy a helyi közösségek földjei Európa közepén sincsenek biztonságban. A földrablás a fideszes új földesurak mohósága miatt egyre gyorsuló tempóban folyik: immár a nemzeti parkok védett területeinek széthordása zajlik. A kormány nem törődik a civil szervezetek, az ellenzéki pártok és az ombudsman tiltakozásával sem: a természeti értékek megőrzésénél fontosabb a politikai klientúra kifizetése, a korrupciós gépezet működtetése. Ne legyünk naivak, itt nem csak a földhasználatról van szó, hanem az ezzel társuló Közös Agrárpolitika (KAP) földalapú támogatásának milliárdjai is évről évre az új földesurakat gazdagítják.

 

Ezzel csaknem egy időben - 2015 januárjától - a kormány megváltoztatta a földalapú támogatások kifizetésének rendjét is, kizárva az egy hektárnál kisebb területen gazdálkodókat az uniós forrásokból. Ezzel végleg bevallotta, hogy a kis gazdák érdeke semmit nem számít.

 

A PM és José Bové szerint a földek elrablása és a támogatások rendjének megváltoztatása súlyosan sérti az egészséges környezethez való jogot, a vidék népességmegtartó képességének megőrzését, és a vidéken, földből élő emberek egzisztenciális biztonságát is. A PM ezért az ombudsmanhoz fordul, hogy kérje az elfogadott törvény alkotmánybírósági felülvizsgálatát.

 

 

Brüsszel- Budapest, 2015. április 28.