Megosztás
2021.4.22. |

 

Parlamenti határozati javaslatot nyújtott be a Párbeszéd a Föld napján annak érdekében, hogy a kormány ne költhesse klímagyilkos célokra az uniós támogatásokat. Nincs kibúvó: Orbánéknak választaniuk kell a fenntartható magyar jövő, illetve a multinacionális iparvállalatok és a Fidesz-oligarchák érdekei között.

 

Annál, hogy évente csupán egyetlen napon figyelünk oda lakóhelyünk, a Föld szükségleteire, csak az lehet rosszabb, ha egy olyan nap sincs, amikor a fenntarthatóság fontosabb lenne a pillanatnyi haszonnál. Az Orbán-kabinet 11 éve pontosan ezt a legrosszabb opciót valósítja meg: már a legelső intézkedése, a zöldminisztérium nélküli kormányzati struktúra felállítása is súlyosan jövő- és környezetellenes volt, azóta pedig a sor szinte végtelen, minden egyes napra jut egy merénylet a közterületi növényzet, a nagy tavak, a vízpartok, a Natura 2000 területek vagy a levegőminőség ellen.

Miközben az állami környezet- és természetvédelmet úgymond a takarékos kormányzás jegyében szüntették meg, két kézzel szórják a költségvetési és uniós támogatásokat a legszennyezőbb iparágakra. Mészáros Lőrinc, aki a tulajdonában lévő vállalkozások révén a Mátrai Erőmű törvénytelen, túlárazott eladása óta az ország legnagyobb klímagyilkosa, már az idei, járvány sújtotta évben is százmilliárdos állami támogatásokat söpört be, de akadálytalanul folyik a közpénz a Balaton-part beépítésére, a Duna-menti ártéri erdők pusztításával járó építkezésekre és a legnagyobb karbonlábnyomú iparágak (akkumulátorgyártás, gumiabroncsgyártás stb.) Magyarországra csábítására. Orbánék nemcsak pénzügyi, hanem környezeti értelemben is a jövőt élik föl: az elhibázott befektetési és támogatási politika költségeit még unokáink is fizetni fogják, a következő nemzedékek örökségéhez tartozó természeti erőforrásokat viszont a kormány már a jelenben tönkreteszi a profit érdekében.

A Párbeszéd meggyőződése, hogy megálljt kell parancsolni ennek az ön- és környezetpusztító ámokfutásnak: az Orbán-kormányt rá kell ébreszteni, hogy nem a 19., hanem a 21. században vannak, amely az óriási ipari üzemek helyett a lokális gazdaságról, a fenntarthatóságról, a megújuló energiáról és a természeti törvények tiszteletben tartásáról szól. A társadalmi cél pedig nem Mészáros Lőrinc, Tiborcz István és néhány másik Orbán-kegyenc zsebeinek további kitömése, hanem az iható víz, a tiszta levegő, az egészség és a jó életminőség megteremtése.

Ezért április 22-én, a Föld napján olyan határozati javaslatot terjesztünk a parlament elé, amelyben az Országgyűlés arra szólítja fel a kormányt, hogy az eddigi semmittevés helyett Magyarország 2030-ra legalább 55 százalékkal csökkentse az üvegházgáz-kibocsátását az 1990. évi szinthez képest; mérsékelje 30 százalékkal az energiafelhasználást; növelje 35 százalékra a megújuló energia részarányát; az uniós Helyreállítási Alapnak legalább a 37 százalékát fordítsa klímabarát célokra; nyújtson vissza nem térítendő támogatást a lakások energiahatékonysági korszerűsítésére; biztosítson átfogó védelmet a közterületi növényzetnek; és minden olyan támogatási formát szüntessen meg, amely ellentétes a klímavédelem követelményével. Pénz – az új uniós költségvetési ciklus támogatásai és a Helyreállítási Alap révén – most bőven lenne arra, hogy élhető országot teremtsünk. Ha fontos a Fidesznek az ember és a környezet, akkor megszavazzák a határozati javaslatunkat. Ha viszont elutasítják – azért, hogy az Orbán-kormány ezeket az újabb ezermilliárdokat is stadionokra és lebetonozott főterekre költhesse –, akkor mindenki számára nyilvánvalóvá válik, hogy 2022-ben a fenntartható jövő érdekében le kell váltani őket.

 

Kocsis-Cake Olivio,

a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese

 

(Fotó: pixabay.com)