Megosztás
2021.2.18. |
 
Több, egymástól független forrás szerint két és fél hónapja nem fizetik ki a Szent Margit Kórház Covid-osztály ápolóinak a megígért pluszjuttatást. Óbuda országgyűlési képviselőjeként levélben kérek azonnali magyarázatot Szentes Tamás főigazgatótól, illetve írásbeli kérdéssel fordulok Orbán Viktorhoz, hogy ez az eljárás mennyiben felel meg a kormány állítólagos, egészségügyi dolgozók felé tanúsított megbecsülésének.

Többek között ápolóktól és orvosoktól is azt az információt kaptuk, hogy a Szent Margit Kórház novemberben három, akkor még működő osztályt (ápolási, nefro- és geriátriai osztály) zárt be a koronavírus miatt azért, hogy felszabadítson kapacitásokat egy újonnan létrehozott Covid-részlegnek. Ápolókat azzal az ígérettel toboroztak az osztályra, hogy a meglévő fizetésükön felül plusz 150%-os bért, azaz összesen a fizetésük két és félszeresét kapják meg, ha vállalják az ottani munkát. Mintegy 50 dolgozó vállalta is ezt, amiért novemberben ki is fizették nekik az ígért juttatást.

Ám december 22-én a kórház bejelentette, hogy elfogyott a pénz, csak az alapfizetést kapják kézhez ezek az ápolók. A Margit Kórház Covid-osztályán a „csúcson” több mint száz beteget ápoltak egyszerre, és tudomásunk szerint a számuk ismét növekszik. Az ápolók azóta is – azaz most már két és fél hónapja – a megígért pluszjuttatás kifizetése nélkül dolgoznak.

Elfogadhatatlan ez az eljárás, hiszen olyan nincs, hogy egy kórházban a hónap végén derül ki, hogy elfogyott a pénz. Sokkal valószínűbb, hogy ezt már december elején is tudta a Margit vezetése, mégis hagyták úgy dolgozni az ápolókat, hogy nem szóltak nekik. Magyarul Szentes Tamás kórházigazgató átverte őket.  

Az ápolók többször is kísérletet tettek arra, hogy bejussanak az igazgatóhoz, aki nem fogadta őket. A szomorú az, hogy ismerve a magyar ápolók és kórházi dolgozók elhivatottságát, biztos, hogy egyszerűen lelkiismereti okból és a hivatástudatuk miatt pluszpénz nélkül is vállalták volna a kimerítő és veszélyes szolgálatot. De Szentes valamiért azt gondolta, hogy jobb átverni ezeket az embereket.

Óbuda-Békásmegyer országgyűlési képviselőjeként azonnali választ kérek arra Szentestől, hogy miért december végén jelezték a dolgozóknak, hogy elfogyott a pénz, mikor kapják meg a dolgozók a megkésett pluszjuttatást, és visszamenőleg is jár-e nekik a kiesett bér.

Orbán Viktortól pedig azt kérdezem, hogy ha Semjén Zsolt beteges vadászkiállítására van 64 milliárd forint, ha harcászati járművek beszerzésére van 323 milliárd forint, akkor az egészségügyi dolgozók megbecsülésére miért nincs.

Tarthatatlan az a hazudozás, képmutatás és közpénzlopás, amelyre Orbán Viktor és kormánya a járványt és a veszélyhelyzetet használja. Elég volt az emberek veszélyeztetéséből, a dolgozók megalázásából! Tessék végre az emberek érdekében cselekedni!
 

Szabó Tímea,
a Párbeszéd frakcióvezetője,
Óbuda-Békásmegyer országgyűlési képviselője