V. Naszályi Márta
Megosztás
2018.8.14. |

Játszótérnek látszik, de hivatalosan nem minősül annak a Budavári Önkormányzat sportközpontjában a legkisebb gyerekeknek kialakított játszórész – ezt a meghökkentő választ kapta egy család, miután az édesanya itt sérült meg. Az asszony ugyanis a kétéves gyereke után futott, nehogy a kislány leessen egy meredek részen. Az önkormányzat viszont a házirendre és a lábsérülést ellátó Szent János Kórházra hivatkozva hárít.

(...)

„Az önkormányzat intézményeinek területén történt baleseteknél az önkormányzatnak mindenképpen általános felelőssége van, hacsak nem bizonyítható a szándékos veszélyokozás – itt pedig nyilván nem erről van szó” – kommentálta a történetet V. Naszályi Márta, a Párbeszéd Magyarországért önkormányzati képviselője. Szerinte ezért nem lehet arra hivatkozni, hogy kitették a házirendet, illetve hogy hivatalosan nem is minősül játszótérnek a játszó gyerekeknek kialakított rész.

Utóbbit már csak azért is elfogadhatatlannak tartja, mert „ha a legkisebb, 0-6 éves korosztály számára tesznek ki játszóeszközöket, akkor kötelességük figyelni a maximális biztonságra”. „Így nyilván egyszerűbb volt, nem kellett a tervezői nyilatkozattól kezdve egy sor előírásnak megfelelni. De attól még az oda járók úgy értelmezik, hogy az egy szabályosan kialakított létesítmény, és azt hiszik, biztonságos” – mondta V. Naszályi. „Nem szokatlan, hogy használat során derül ki, milyen további intézkedésekre van szükség. Ebben a történetben én lehetőséget látok arra, hogy a sportpálya területét a korábbinál biztonságosabbá tehessük” – tette hozzá.


A teljes HVG cikket ITT tudja elolvasni.