Megosztás
2013.5.15.

A Párbeszéd Magyarországért elfogadhatatlannak tartja, hogy minden pedagógusnak be kell lépnie a Magyar Pedagóguskarba. Ez a pedagógusok maradék szakmai és állampolgári autonómiájának felszámolása, és a szakszervezetek semmibe vétele.   

Az új köznevelési törvényben még csak fenyegetettek ezzel, most megvalósítják. Miközben nincs hol tornaórát tartani, az életpálya-modell csak ígéret, újabb gimnáziumok bezárását tervezik, a kormány legfőbb gondja, hogy szájkosár kerüljön a pedagógusokra.

Az összes pedagógus, aki a KLIK alkalmazottja, kötelezően tagja lesz a karnak, amely etikai kódexet alkot, és ennek alapján eljárást folytathat tagjai ellen.  Aki rosszat szól, s ezzel „veszélyezteti” mondjuk az iskola jó hírét, azt mostantól szankcionálhatják.

 

Az etikai kódex tervezete szerint szabályos hűségesküt kell tennie minden pedagógusnak, a legsötétebb diktatúrákat idéző módon: hűséget fogadni az Alaptörvénynek és „vezetőinknek”. A tervezet így fogalmaz: „teljes erőnkkel és legjobb tudásunk szerint törekszünk a jogszabályok alapján megválasztott vagy kinevezett vezetőink által kitűzött célok megvalósítására, az általuk kiadott utasításoknak megfelelően”.

Ezzel létrejön a fideszes gondolatrendőrség az óvodáktól a gimnáziumokig. Szájkosár és hűségeskü helyett azonnali béremelést és a pedagógusok autonómiájának helyreállítását követeljük!

 

Budapest, 2013.május 15.

 

Karácsony Gergely országgyűlési képviselő

Erőss Gábor, a PM Társadalompolitikai kabinetvezetője