Megosztás
2014.8.5. |

Az Együtt-PM a miskolci kitelepítések azonnali leállítását követeli és az ombudsmantól is állásfoglalást vár az ügy kapcsán. Ám mindez nem elég. Álláspontunk szerint látszatmegoldások és félelemkeltés helyett új alapokra kell helyezni a társadalompolitikát az egész országban, mely alapot a szolidaritás és egymás kölcsönös elfogadása kell, hogy jelentse. Felzárkóztatás helyett a magyar államnak szembe kell néznie az eddigi kudarcokkal és új, felelős, hosszú távú és végre valóban meg is valósítható integrációs politikát kell útjára indítani.

 

Miközben Miskolcon el akarják tüntetni a romákat a városból, addig Balog Zoltán odáig merészkedett, hogy eltagadja az akkori magyar állam felelősségét a náci vészkorszakban meggyilkolt roma honfitársainkkal történtek kapcsán. A Fidesz pusztító politikáját tovább folytatja, és ezzel még tovább rombolja a szolidaritást hazánkban.

 

Az Együtt-PM tisztában van azzal, hogy igenis vannak konfliktusok hazánkban romák és nem romák között. Azonban a gyűlölködés, a felelősség áthárítása, a megbélyegzés nem lehet ezeknek a megoldása. A békés egymás mellett élést egymás kölcsönös elfogadásával lehet csak megteremteni.

 

A miskolci önkormányzat fideszes képviselője, Kiss János hónapokkal ezelőtt „minden idők legnagyobb” közbiztonsági csomagját terjesztette a helyi képviselőtestület elé. A csomag része a városi roma telepek felszámolása, mert szerinte ezek a „bűnözés melegágyát” képezik. Annak érdekében, hogy véget vessenek ennek az áldatlan állapotnak, minden családnak felajánlanak 1,5-2 millió forintot, és „segítenek” elköltözni a városból egy másik településre. Közben a helyi cigányok nem szeretnének elköltözni, ami azok esetében különösen érthető, akiknek saját tulajdonukban van az ingatlan. Az Együtt-PM a kitelepítések azonnali leállítását, az eddig integrációs politikák felülvizsgálatát követeli, és egy felelős, megvalósítható, a szolidaritáson alapuló stratégiát szeretne kialakítani.

 

Budapest, 2014. augusztus 5.

 

Szabó Tímea országgyűlési képviselő,

az Együtt-PM társelnöke