Megosztás
2015.3.17. |

Leszavazta a kormánytöbbség a Párbeszéd Magyarországért javaslatát a napelemek termékdíjmentesítéséről, így a leginkább környezetkímélő energiaforrást Magyarországon továbbra is büntető adó sújtja. A PM szerint bebizonyosodott, hogy a Fidesz végleg lemondott a környezetvédelemről, és már csak a pénzbehajtás érdekli.

 

Az év elején országos botrányt okozott, amikor kiderült, hogy a kormány környezetvédelmi termékdíjat vet ki a napelemekre. A Fidesz akkor azzal próbálta megindokolni a felháborító javaslatot, hogy a kiöregedett napelemek újrahasznosítására kell a pénz, ezt azonban még a saját szimpatizánsai sem hitték el. Egyrészt a termékdíj-bevétel eltűnik a költségvetésben, másrészt a napelemek nem tartalmaznak veszélyes anyagot, így a feldolgozásuk nem jelent környezeti problémát ─ szemben például a sokkal alacsonyabb kulccsal adózó ólomakkumulátorokkal.

 

Az értelmetlen adó eltörlése érdekében Szabó Tímea társelnök a PM nevében módosító törvényjavaslatot nyújtott be, ennek napirendre vételét azonban a kormánytöbbség leszavazta. Így Magyarország továbbra is a napenergiát a legkevésbé használó EU-tagállam marad: a Fidesznek fontosabb a pénzbehajtás a tiszta energiánál és a környezet védelménél. 

 

Budapest, 2015. március 17.

 

Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja,

környezetvédelmi, fenntarthatósági szakpolitikus