Megosztás
2015.5.5. |

A Párbeszéd Magyarországért nemrég javaslatot nyújtott be a viziközmű-ellátásról szóló törvényhez annak érdekében, hogy az államnak, illetve az önkormányzatoknak kötelező legyen ivóvizet szolgáltatni minden bejelentett állandó lakcímen levő háztartásba. Ma az Országgyűlés Gazdasági bizottságának fideszes többsége leszavazta a javaslatot, mondván: aki víz nélküli helyre költözik, az magára vessen. A PM tovább küzd a szegénységben élők vízellátásáért.

 

Magyarországon mintegy tizenötezer, a munkáját az elmúlt években elvesztő olyan család él, amely nem jut vezetékes ivóvízhez, noha az egészséges környezethez és az emberi méltósághoz való jog alkotmányos alapjog. Az ivóvíz nélkül maradtak elsősorban devizahitel- vagy rezsitartozás miatt kényszerültek tanyasi környezetbe, szélsőséges esetben akár borospincékbe költözni, ahova az önkormányzat annak ellenére is kiállítja a lakcímkártyákat, hogy a vízellátásról nem gondoskodik.

 

A fideszes képviselők szerint azok az emberek, sokan kisgyerekes családok vagy egyedülálló idősek, akik ilyen körülmények között laknak, magukra vessenek, hiszen beköltözéskor tudhatták, hogy nem lesz bekötött ivóvizük.

 

 

A Fidesz azzal, hogy ma leszavazta a PM törvényjavaslatát, ismét bebizonyította, hogy továbbra is hisz Lázár János gondolatában: aki szegény, annyit is ér. A kormány segítségére biztosan nem számíthat.

 

A PM szerint a kormány hozzáállása elfogadhatatlan. Hiába söprik le a fideszes képviselők valós indok nélkül kezdeményezéseinket, a PM továbbra is kiáll a nehéz helyzetbe jutott emberek mellett!

 

Budapest, 2015. május 5.

 

Szabó Tímea, országgyűlési képviselő,

a PM társelnöke