Elte_tátk
Megosztás
2015.4.19. |

A kormány most nyilvánosságra hozott új felsőoktatási tervei szerint lényegileg megszűnne a nemzetközi tanulmányok és a társadalmi tanulmányok szak az egyetemi alapképzésen. Nincs szükség Európát és a világot ismerő fiatalokra, csak Putyin-vazallusokra; nincs szükség a szegényellenes kormánynak tükröt tartó társadalomkutatókra, csak bólogató jánosokra. A korrupt Orbán-rezsim gyűlöli a tudást, fél a fiataloktól. A PM harcolni fog az egyetemrombolás ellen!

 

Ezredszer is elismételjük: hazudik a kormány a felsőoktatásról. Hazudik, mert a munkaerőpiacon minden diploma érték, a főiskolát, egyetemet végzettekre nagy a kereslet, magasabb a bérük, és így több adót is fizetnek. Ez ugyanúgy érvényes a társadalom- és bölcsészettudományokra, mint a műszaki képzésekre. A felsőoktatás leépítésének tervét tehát, legyen szó bármilyen szakról, csak ostobaság vagy gonoszság szülheti.

 

A Fidesz egyszerűen összetöri a tükröt, amit a társadalomkutatók és a humánökológusok tartanak neki, megmutatva a közelgő környezeti és társadalmi katasztrófát. A Fidesznek semmi sem drága: a jórészt fizetős, tehát jelentős bevételt hozó nemzetközi tanulmányok szakot is megszünteti.

 

A Párbeszéd Magyarországért kifejezi szolidaritását a tiltakozó középiskolásokkal, egyetemistákkal, oktatókkal. Ahogyan egyszer már meghátrálásra kényszerült a Fidesz a hallgatókkal szemben, ugyanúgy állítsuk meg most is, közösen!

 

Budapest, 2015. március 19.

 

Dr. Erőss Gábor, a PM elnökségi tagja