Megosztás
2015.4.9. |

Az Igazságügyi bizottság leszavazta a Párbeszéd Magyarországért, az ügynökakták átláthatóságára vonatkozó indítványát. Ezzel  Fidesz újra bebizonyította, hogy csak szavaiban antikommunista, valójában retteg a múlt feltárásától.  

 

Szabó Tímea annak érdekében nyújtott be törvényjavaslatot, hogy nyilvánosságra kerülhessenek a rendszerváltozás előtt készített, jelenleg mágnesszalagokon őrzött ügynöklisták. A PM javaslata szerint az Egységes Gépi Prioráló Rendszer „H”-jelű, a hálózati személyek teljes adatbázisát tartalmazó mágnesszalag tartalmának nyilvánossá tétele véget vetne a közszereplők zsarolhatóságának, és az ügynökaktákkal történő visszaéléseknek. A PM javaslata egyszer és mindenkorra tisztába tenné a magyar közéletet huszonöt éve mérgező ügynökkérdést.

 

A „H”-jelű mágnesszalagok tartalmát korábban a Kenedi János vezette bizottság vizsgálta. A szalag tartalmát kinyomtatták és hitelesítették, azok nyilvánosságra hozatalát azonban a Fidesz 2010-es hatalomra kerülése megakadályozta.

 

Az Igazságügyi bizottság fideszes többsége leszavazta a PM javaslatát, ismét megakadályozva, hogy a magyarok megismerhessék a múltjukat.

Orbán Viktor miniszterelnök továbbra sem tisztázta magát megnyugtatóan az őt ért ügynökvádakkal kapcsolatban, így továbbra sem lehetünk biztosak abban, hogy emiatt nem zsarolható-e.

 

Budapest, 2015. április 9.

 

Szabó Tímea, országgyűlési képviselő,

a PM társelnöke