Megosztás
2013.6.4.

A fideszes többségű foglalkoztatási és munkaügyi bizottság tárgyalni sem volt hajlandó a munkavállalói jogok megerősítéséről, a munkanélküli segély időtartamának meghosszabbításáról, az adójóváírás újbóli bevezetéséről.

Lesöpörte a Fidesz az asztalról a Párbeszéd Magyarországért határozati javaslatát, amely a munkavállalói jogok gyors megerősítését, az alacsony és közepes jövedelműek nettó béremelkedését, és a munkanélküli segély meghosszabbítását célozta.

A javaslat indoklása fölhívta a figyelmet arra, hogy a munkavállalói jogok megnyirbálása nem teremtett új munkahelyeket, viszont növelte a dolgozók kiszolgáltatottságát. A legfeljebb három hónapig járó munkanélküli segély csak töredéke az átlagos álláskeresési időnek, ami embertelensége mellett ellentétben áll a gazdasági ésszerűséggel is, amire az Európai Bizottság is fölhívta a figyelmet. Az egykulcsos adórendszer megszüntetése, az adójóváírás visszavezetése havi plusz 8-10 ezer forint nettó béremelkedést jelentene a munkavállalók túlnyomó többségének. Az intézkedés úgy járna jelentős nettó minimálbér-emelkedéssel, hogy nem növelné a munkaadók terheit. Továbbá támogatóan hatna a fogyasztásra, élénkítené a gazdaságot. Emellett a kormánynak morális kötelezettsége is, hogy segítsen a nyomorgó családok millióin.

Ezek az érvek azonban nem hatották meg a fideszes képviselőket, akik tárgyalni sem voltak hajlandók a munkavállalókat kedvezőbb helyzetbe hozó határozati javaslatról.

 

2013. június 4.

 

--

Scheiring Gábor

országgyűlési képviselő

Párbeszéd Magyarországért

 

Együtt2014 - Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség