egészségügyi határérték
Megosztás
2017.9.13. |

Bár a légszennyezés, különösen a szállópor-szennyezés évente ezrek halálát és tízezrek megbetegedését okozza, az Orbán-kormányt láthatóan nem érdekli a probléma: a folyamatos határérték-túllépés miatt évek óta kötelezettségszegési eljárás zajlik Magyarország ellen, de még odáig sem sikerült eljutni, hogy felálljon egy működőképes országos mérőhálózat – a budapesti mérőrendszer immár közel egy hónapja nem üzemel, ezért a Párbeszéd feljelentést tesz.

A hatályos jogszabályok szerint a szállópor-szennyezés egy-egy esztendőben maximum 35 napon haladhatja meg az egészségügyi határértéket (ami jelenleg 50 µg/m3), ám nagyvárosaink többségében és Budapesten általában már februárban túllépünk a 35. szmogos napon. A pontos méréshez olyan intézkedések kapcsolódnak, amelyek a városokban élő magyar emberek egészségének megóvását szolgálják. Ha a mérőhálózat nem működik, akkor többen kerülhetnek életveszélybe, többen halhatnak meg, mivel az óvintézkedések bevezetésére nincs mód.

A Párbeszéd feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen gondatlan veszélyeztetés és államigazgatási jogkörben okozott kár miatt, egyben felszólítja a szaktárcát, hogy haladéktalanul adjon tájékoztatást a leállás okairól és felelőseiről, valamint a kárelhárítás ütemtervéről. A mérőhálózat körülbelül annyiba kerül, mint egyetlen sor ülés egy stadionban – a működésképtelenségre semmilyen magyarázat nem elfogadható. A magyar emberek élete nem játék – jó lenne, ha ezt az Orbán-kormány is tiszteletben tartaná.

Budapest, 2017. szeptember 13.

V. Naszályi Márta
a Párbeszéd elnökségi tagja, budapesti ügyvivő

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
Csatlakozz, mert tenni kell!