Megosztás
2021.5.31. |

 

A parlament Vállalkozásfejlesztési bizottságának mai ülésén a fideszes többség nemmel szavazott a rabszolgatörvény eltörlése, azaz a Munka törvénykönyve módosítása ellen. Hiába mondta ki az Alkotmánybíróság, hogy több ponton is mulasztásos alkotmánysértésben van az Országgyűlés, a kormánypártok szembementek a testület döntésével, és nem támogatták az ellenzéki pártok által benyújtott módosító javaslatot. A Párbeszéd a többi ellenzéki párttal közösen tovább küzd a jogtipró és a munkavállalókat mélyen megalázó törvény ellen, a dolgozó ugyanis nem rabszolga, a politikának pedig nem az 1 százalék elitről, hanem a 99 százalék többségről kell szólnia.

 

A 2018-ban botrányos körülmények között a Fidesz-KDNP által áttolt „rabszolgatörvény” úgy kívánja átalakítani a Munka törvénykönyvét, hogy a magyar dolgozók évi maximum 240 túlóráját 400 órára emelné azzal, hogy aki ezt nem vállalja, azt a munkáltató kirúghatja. Mindezek mellé a túlórákat 3 éves munkaidőkeretben számoltatnák el, azaz a munkaadónak elég lenne 3 év után elszámolnia a túlórapénzzel vagy a pihenőidővel a munkavállaló felé. Végül a kollektív szerződésben kialkudott jogokat is elvehetővé tette a törvény.

Az ellenzéki pártok a javaslat miatt az Alkotmánybírósághoz fordultak, amelyről az AB megállapította, hogy több ponton is sérti a munkavállalók jogait. A testület kimondta, hogy senkit nem lehet kirúgni azért, mert nem vállalja a túlmunkát, a munkaidővel évenként és nem 3 évenként kell elszámolni, illetve a kollektív szerződésben megállapított garanciákat sem lehet elvenni önkényesen.

Hiába nyújtották be azonban az ellenzéki képviselők az AB határozatát, a Vállalkozásfejlesztési bizottság Fidesz-KDNP-s tagjai elutasították azt. Szatmáry Kristóf szerint a kormány által nemrég benyújtott salátatörvény ugyanis orvosolja a problémát. Csakhogy a fideszes képviselő nem mond igazat, mert a kormánypárti salátatörvény csak a kollektív szerződésre vonatkozó passzust írta át, nem törölte el a munkavállaló kirúgásáról és a munkaidőkeretről szóló jogsértő részeket.

A Fidesz-KDNP tehát nem hajlandó belátni, hogy a munkavállaló nem rabszolga, nem hajlandó végrehajtani az AB döntését. A Párbeszéd a többi ellenzéki párttal közösen nem hagyja a dolgozók jogainak eltiprását, tovább küzdünk a munkavállalókért. 2022-ben, a kormányváltás után teljesen átalakítjuk a Munka törvénykönyvét, hogy a 99 százalék többségről és ne az 1 százalék elitről szóljon a politika.

 

Szabó Tímea,

a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezetője

 

(Fotó: pixabay.com)