Szabó Rebeka
Megosztás
2017.4.3. |

Lesöpörte az asztalról a Párbeszéd állatvédelmi törvényjavaslatát a Költségvetési bizottság Fidesz-KDNP-s többsége és MSZP-s elnöke. A párt javaslatában jelentős védelmet nyújtana a békés kirándulók és kutyáik számára. A közelmúltban a sajtóból is ismertté vált, szinte családi tragédiákat jelentő kutya-gyilkosságok megelőzése pedig egyre szélesebb társadalmi igény.
 
A Párbeszéd törvénymódosító csomagja azt indítványozta, hogy az egész országban kerüljön távolabb a vadászterületek határa a lakóövezetektől. A nagy népsűrűségre és a zöldterületek intenzív használatára való tekintettel pedig Budapest teljes közigazgatási területén belül tilos lenne a vadászat. A vadat űző kutyát kizárólag hivatásos vadász lőhetné ki, miután meggyőződött, ott van-e a kutya gazdája a közelben, például van-e rajta láthatósági mellény; ezen kívül a kutyák és macskák kilövését egyaránt jelenteni kellene a települési jegyzőnek.
 
A kóbor kutyák valóban károsíthatják a vadállományt, de ezt nem az éhségük, ösztönük alapján cselekvő, utcára tett társállatok halomra lövésével kell megoldani. Sokkal fontosabb lenne az állatvédelem fejlesztése, a civilek által működtetett állatmenhelyek támogatása és az önkormányzatok által fenntartott ebrendészeti telepek bővítése és korszerűsítése. Ennek érdekében a Párbeszéd költségvetési módosító javaslatot is benyújtott, amely 800 millió forintra emelte volna az ebrendészeti telepek, menhelyek korszerűsítésére, így a kóbor ebek számának csökkentésére szánt évi kormányzati forrást.
 
Az, hogy a Fidesz-KDNP nemet mondott a kompromisszumos javaslat tárgyalására, azt mutatja, hogy nem akarják megoldani a vadászok és a kutyatartók közötti konfliktust, hanem ragaszkodnak a vadászat, mint a hatalmi elit kedvelt hobbija előnyéhez a közérdekkel szemben. A Párbeszéd nem fogja hagyni, hogy a védett madarak kilövését is szorgalmazó Semjén fővadász szemlélete akadályozza az emberek és társállataik jogát a zöldterületek békés használatában, ezért tovább küzdünk a kutyák kilövése ellen, az állatvédelem nagyobb mértékű állami támogatásáért.

Budapest, 2017. április 3.
Szabó Rebeka
a Párbeszéd szakpolitikusa

 

Nekünk mindenki számít!
Csatlakozz!