Tordai_Bence
Megosztás
2015.11.17. |

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint felelőtlen kontárkodásra utalnak a NAV átalakításáról szóló hírek. A leépítésekkel párhuzamosan a határidők rövidítése nem reális, viszont több száz, akár 1000 milliárdot is a legnagyobb adócsalók zsebében hagyhat. A PM politikai komisszár helyett végre valódi szakembert akar látni az adóhivatal élén.

 

A PM már korábban is jelezte, hogy Tállai András, a NAV átalakításáért felelős kormánybiztos eddigi ötletei csak további károkat okoznának az adóhivatal működésében. A kormány első lépésként a regionális igazgatóságok megszüntetését és több ezer ember elbocsátását említette.

A kirúgások már önmagukban is veszélyeztetnék a NAV működését, ám most a vizsgálatok maximális idejét is 180 napra csökkentené a kormány.

A PM szerint az egyébként támogatandó cél a költségvetés egyensúlyát veszélyezteti, hiszen a kisebb létszámmal tarthatatlan határidők miatt a legbonyolultabb ügyek maradhatnak felderítetlenül, a legnagyobb adócsalók úszhatják meg.

Ha a Fidesz nem az adócsalók, hanem az adófizetők érdekeit képviselné, akkor inkább a NAV-on belüli korrupció csökkentésére és az ott dolgozók fizetésének emelésére állna elő javaslatokkal.

A PM írásbeli kérdéssel fordul Varga Mihályhoz, hogy kiderüljön: hogyan kívánja hatékonyabbá tenni a NAV működését a kormány, és igazak-e a tömeges elbocsátásokról és a vizsgálati idő lerövidítéséről szóló hírek.

 

 

Budapest, 2015. november 17.

Tordai Bence, szóvivő Párbeszéd Magyarországért (PM)