Megosztás
2016.1.17. |

Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint a kormány sikertelen gazdaság- és oktatáspolitikáját bizonyítja, hogy egy aktuális Tárki-felmérés szerint már a tanulók 67 százaléka, és a munkanélküliek 27 százaléka tervez kivándorlást. A sorkatonaság és a kvázi-statárium ötlete pedig csak felgyorsítja majd a folyamatot.

 

A PM elfogadhatatlannak tartja, hogy míg egy fővárosi albérlet annyiba kerül, mint a fővárosi átlagbér, a 100 millió forintos „Gyere haza fiatal” kormányzati PR-program pedig csupán 50 embert próbált hazahívni.

 

A PM egy olyan új világot szeretne, ahol mindenki tanulhat és ehhez minden támogatást megkap. Meg kell állítani a gimnáziumok felszámolását és ingyenessé kell tenni az egyetemi alapképzést. 


A lakhatási problémák megoldásáért a párt a közösségi lakásszektor létrehozását javasolja, ahol az állam is építhetne társasházakat. Optimális megoldásként az állam megegyezhetne az építtető cégekkel arról, hogy az új társasházakban a lakások egy része támogatott bérlakás legyen. Emellett az önkormányzatok hosszabb távra bérelhetnének magánszemélyektől lakásokat, amelyeket támogatott bérlet formájában adnának tovább a kerületük polgárainak.

 

Az Orbán-kormány az utolsó szöget is beleveri az ország koporsójába, ha a fiatalokat sorkatonasággal és rendkívüli szükségállapot bevezetésével riogatja. Így a fiatalok elmenekülnek, Magyarország pedig a jövőbeni felemelkedés lehetőségét is elveszíti.

 

Budapest, 2016. január 17.

Barabás Richárd, a PM elnökségi tagja, a ZöldFront társelnöke

 

 

 Új. Bal. Zöld.