Párbeszéd
Megosztás
2017.4.19. |

A III. kerület ellenzéki képviselői szerint egyértelmű, hogy a kerület lakosai szeretnének véleményt nyilvánítani a Római-part ügyében. Mivel a Helyi Választási Bizottság elutasította az ellenzéki képviselők népszavazási kezdeményezését az ügyben, ezért fellebbezést tesznek.

Mint ismert, a III. kerület ellenzéki képviselői népszavazást kezdeményeztek a Római-parti mobilgátról. A Helyi Választási Bizottság április 12-i határozatában megtagadta népszavazási kérés hitelesítését.  

A III. kerületi ellenzéki képviselők szerint a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelme évtizedek óta megoldatlan kérdés az Óbuda-békásmegyeriek számára. A folyamatosan meg-megálló, majd újrainduló tervezési folyamat 2012 óta tart. Ennek egy fontos állomása volt a 2017. március 6-án tartott lakossági fórum a Békásmegyeri Közösségi Házban, ahol az érintett lakosság még véleményt nyilváníthatott.  Ezen az eseményen egyértelműen kimondták a Fővárosi Önkormányzat által megbízott mérnökök, hogy műszakilag mind közvetlenül a Duna-parton, mind a Nánási út és a Királyok útja nyomvonalán megépíthető az árvízvédelmi szabályoknak megfelelő védmű. 

A két nyomvonalat összehasonlító szakértői értékelésről a Kortárs Építészeti Központ lesújtó kritikával élt, eszerint a Fővárosi Közgyűlés 2017. április 5-én a Fidesz-Kdnp-s képviselők szavazatával elfogadott döntése a hazai településrendezési gyakorlatnak és a nemzetközi jogszabályoknak is ellentmond.

A III. kerületi ellenzéki képviselők szerint egyértelműen kiderült, hogy a leginkább érintett III. kerületi lakosok szeretnének érdemben véleményt nyilvánítani ebben a kérdésben, ezért még márciusban kezdeményezték a népszavazás kiírásához szükséges lakossági aláírások számának 25%-ról 10 %-ra történő csökkentését. A Bús Balázs által vezetett helyi testület fideszes többsége azonban fenntartotta a helyi népszavazást gyakorlatilag ellehetetlenítő szabályozást, most pedig a Helyi Választási Bizottság tagadta meg a népszavazási kérdés hitelesítését, ezért a képviselők fellebbeznek a döntés ellen. Tarlós István és Bús Balázs félnek az érintett lakossági véleménytől, s a történtekből látszik, hogy csak akkor támogatnak bármilyen népszavazási kezdeményezést, ha az számukra politikai haszonnal jár, ellenkező esetben minden lehetőséggel megakadályozzák azt. 

A képviselők remélik, hogy a népszavazás végre ki fogja kényszeríteni a III. kerületi lakosság tisztességes tájékoztatását és a normális hangvételű vitát az egyes nyomvonalakkal, műszaki megoldásokkal kapcsolatos előnyökről és hátrányokról, ide értve a kockázatokat is.

Budapest, 2017. április 19.
Béres András (Párbeszéd)
Burján Ferenc (LMP)
Mihalik Zoltán (Együtt)
Czeglédy Gergő, Őri László és Simonka Csaba (MSZP)
Szanyó Miklós (Jobbik)

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
http://alapjovedelmet.hu/

Csatlakozz, mert tenni kell!