Megosztás
2017.7.6. |

Sajtóinformációk és helyszíni szemle után hatalmas eldugott szeméttelepre bukkantunk a II. kerületben, a Szépvölgyi útnál az erdőben. A ránézésre több száz négyzetméternyi illegális lerakó egy erdős területet borít el, egyelőre felmérhetetlen környezeti és egészségügyi kockázatot okozva. A Párbeszéd feljelentést tesz környezetkárosítás és hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt.

Az utóbbi hónapokban egyre gyakoribbak a hasonló észlelések, amelyek – az iparágból és a lakosságtól érkező hírekkel együtt - azt jelzik, hogy az Orbán-kormány hulladékgazdálkodási átszervezéseivel  teljes káoszba döntötte a szektort:  az ágazat cégeinek döntő többsége a csőd szélén egyensúlyoz, zuhan a szolgáltatások színvonala és a szelektív gyűjtés illetve hasznosítás hatékonysága, a hanyatlás már az uniós statisztikákból is látszik.

A Párbeszéd előre figyelmeztetett, hogy a piac lerablását és a politikai haszon begyűjtését célzó átszervezésnek ez lesz a következménye. Az ellenzéki párt szerint tanulni kell a kudarcból: az immár a számlák kiállítására is alkalmatlan, működésképtelen állami kukaholdingot fel kell számolni, a pártpolitikának pedig ki kell vonulnia a hulladékkezelésből. A környezetvédelemben nem politikai akciókra, hanem működő megoldásokra van szükség, különben a környezet leromlásával és már rövid távon is a hulladékkezelési támogatások visszafizettetésével fenyegető uniós kötelezettségszegési eljárással kell számolnunk. 

Budapest, 2017. július 6. 
Kovács Márton
a Párbeszéd helyi képviselője
a II. kerületi önkormányzat Környezetvédelmi Bizottságának elnöke

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
http://alapjovedelmet.hu/
Csatlakozz, mert tenni kell!